Administration 

Danmark er et hadet land

For tre år siden var Danmark stort set ukendt i verden. Så satte Kurt Westergaard sin pen til papiret. I dag er Danmark et af de mest hadede lande blandt islamister i den muslimske verden.

Det tog under en time at ændre Danmarks image for evigt.

I den time tegnede Kurt Westergaard en tegning af Muhammed med en bombe i sin turban. Og skabte et værk, som skulle vise sig at kaste Danmark ud i en årelang krise i den muslimske verden.

Efter pennen var sluppet, og tegningen trykt, rullede den langsomme lavine. En lavine, der i løbet af tre år har ændret Danmark fra at være en ukendt andedam i det meste af verden – til at være hadet af tusinder af islamister i den muslimske verden.

Dusinvis er blevet dræbt i demonstrationer mod Danmark over tegningen. Tre ambassader er blevet brændt af, danske varer er blevet boykottet – og i går blev Danmarks ambassade i Islamabad angrebet af en selvmordsbomber.

I dag må tegningens ophavsmand på grund af dødstrusler leve i skjul, hvor han følger demonstrationer og angreb mod danske ambassader.

»Det er uhyggeligt. Men det viser, hvor lille verden er blevet. Muhammed-krisen vil vare min tid ud, er jeg sikker på. Tegningen lever sit eget liv uafhængigt af mig,« siger Kurt Westergaard.

Tegning udløste hadet

Det er endnu ikke opklaret, om gårsdagens angreb mod ambassaden i Pakistan er en direkte reaktion på genoptrykningen af Kurt Westergaards famøse tegning. Men eksperterne er alle enige om, at Muhammed-krisen er den begivenhed, der har sat Danmark på fundamentalisternes kort over yndlingsmål.

»Muhammed-sagen var det, der udløste hele den situation, vi befinder os i nu. Efter Muhammed-sagen har verdens øjne været rettet mod Danmark, og da de så blev genoptrykt, indså den muslimske verden, at det hverken var en tilfældighed eller en fejl, at tegningerne blev trykt. Det har ført til vrede mange steder,« siger Mehdi Mozaffari, der er professor i islamiske studier på Århus Universitet.

Det kræver kun et par klik med en mus at finde hadet mod Danmark. En søgning på ordet 'Denmark' giver ikke længere kun billeder af Den Lille Havfrue og H. C. Andersen-hjemmesider.

»Fuck Denmark«

I dag giver søgningen på 'Denmark' også Osama bin Ladens opfordringer til at angribe Danmark på grund af tegningerne. Eller museklikket leder til grupper på netværket Facebook med titler som 'I hate Denmark', 'Jeg vil vædde med, at jeg kan finde en million, der hader Danmark' eller bare det simple 'Fuck Denmark'.

»Han er vores profet. Forstår du ikke, at han er den som reddede os? Vi burde bekæmpe jer, ikke kun hade,« skriver en jordaner på én af siderne.

Muhammed-krisen har ændret Danmarks image i verden. Men ikke helt på den måde, mange danskere tror, påpeger en verdens førende eksperter inden for imagepleje blandt lande.

»I danskere tror ofte, at I er kendt for jeres 'hygge' og H. C. Andersen. Faktum er, at de fleste i verden ikke kan skelne Danmark fra Norge og ved meget lidt om jeres land. Det har Muhammed-krisen ændret i den muslimske verden. Fra at være et land, de færreste anede noget om, er I nu blevet 'landet med tegningerne' i store dele af den muslimske verden,« siger britiske Simon Anholt, der rådgiver Storbritannien og en række andre lande om, hvordan de fremstår bedst udadtil.

Tegninger ulmer

Simon Anholt lavede en større undersøgelse af Danmarks image efter den første Muhammed-krise og har siden fulgt Danmarks vej til tops på islamisternes hadelister.

I Vesten har Muhammed-krisen ikke haft den store effekt på Danmarks image. Folk i vestlige lande glemmer hurtigt, hvor tegningerne egentligt kom fra, påpeger Simon Anholt – og i USA fik indbyggerne direkte et mere positivt billede af Danmark efter den første tegningekrise. Måske i taknemmelighed over i en periode ikke længere at være de mest hadede. Men i den muslimske verden udviskes effekten af tegningerne ikke så let.

»Tegningerne ligger som ulmende gløder, der af og til blusser op. Religion er et stærkt redskab til at sætte folk i bås, og når først halvdelen af verden har brandet Danmark som muslim-hadende og snævertsynede, så er det svært at ændre, selvom det er forkert. Jeg tror, det vil vare længe, før I slipper for at være 'landet med tegningerne' i den muslimske verden,« siger Anholt, der råder Danmarks regering til at lave flere konkrete projekter i Mellemøsten, så danskerne kan blive kendt for andet end de famøse tegninger.

Håb forude?

Hvis verden er en andedam, er Danmark gået fra at være dammens stille, ukendte ælling til at være på jægernes sigtekorn. Men som i H. C. Andersens eventyr kan der også være fordele ved at stå ud fra mængden.

Tegner Kurt Westergaard håber, at hans Muhammed-tegning på kan være med til at sætte fokus på dem, der misbruger religion til terror.

»Tegningerne har været katalysator for en større proces. Selv om det, der er sket i Pakistan er forfærdeligt, så er der også nogle positive konsekvenser af Muhammed-krisen. Demokrati er vejen frem, og det har tidligere vundet over nazisme og kommunisme,« siger Kurt Westergaard.

faktaboks

Forhadte lande

Danmark er blevet medlem af en ekslusiv gruppeaf fire lande, som har én ting til fælles: De er særligt lagt for had iden muslimske verden.

1. Israel

Israel blev oprettet i 1948og har siden været i krig med adskillige af sine muslimske naboer. Somresultat er Israel det mest hadede land i verden blandt islamister.

2. USA

USAstøttede fra begyndelsen Israels oprettelse og begyndte efter AndenVerdenskrig at føre en mere aktiv udenrigspolitik i Mellemøsten.Golfkrigen i 1991, krigen mod Afghanistan i 2001 og krigen mod Irak i2003 har gjort USA mere og mere upopulær blandt islamister.

3. Danmark

Erpå rekordtid gået fra et være nærmest ukendt i den muslimske verden tilat være hadet blandt islamister fra Marokko til Malaysia. Hovedårsagener Muhammed-krisen, men også indsatsen i Afghanistan og Irak harspillet ind.

4. Holland

Islamkritikeren Ayaan Hirsi Ali oghøjrepolitikeren Geert Wilders har fået Holland på hadelisten blandtislamister. Specielt efter anti-islam-filmen 'Fitna' har vreden bredtsig. Da de engelske ord for hollandsk og dansk ('dutch' og 'danish')minder om hinanden tror en del, at det er samme, forhadte land.

Kilder: BBC, Simon Anholt's Nation Brand Index og Nyhedsavisen

Muhammed-krisen

30. september 2005:Jyllands-Postenoffentliggør artiklen 'Muhammeds Ansigt'. Med artiklentrykkes 12tegninger af Muhammed – blandt andet Kurt Westergaardstegning afMuhammed med en bombe i turbanen.

12. oktober 2005:11ambassadører fra muslimske lande sender et brev tilstatsministerAnders Fogh Rasmussen (V) og beder om et møde for atdrøftetegningerne. De afvises.

26. januar 2006: Saudi-Arabienindlederen boykot af danske varer. Andre muslimske lande følger hurtigtefter.Specielt mejerigiganten Arla rammes hårdt.

4. til 6. februar 2006: Danske ambassader i Syrien, Libanon og Iran angribes og sat i brand.

November2005:En række imamer og folk fra danske islamiske organisationerrejser tilMellemøsten for at gøre opmærksom på Muhammed-tegningerne.

Februar2006:Demonstrationer i flere muslimske lande. I Nigeria, AfghanistanogPakistan mister adskillige livet under demonstrationerne.

6.oktober2006: Nyhedsavisen afslører, at Dansk Folkepartis Ungdom gjordegrin medMuhammed og tegnede karikaturer under et møde. Anders FoghRasmussentager afstand.

12. februar 2008: PolitietsEfterretningstjenesteanholder tre mænd ved Århus. De mistænkes for atplanlægge at dræbetegneren Kurt Westergaard.'

13. februar 2008:Samtlige størreaviser i Danmark, inklusiv Nyhedsavisen, genoptrykkeren eller flere afMuhammed-tegningerne i forbindelse med sagen om depåståede mordplanermod Kurt Westergaard.

Februar 2008: Demonstrationer og forbrugerboykot breder sig hurtigt i den muslimske verden efter genoptrykningen.

7. marts 2008: Islamister demonstrerer i Pakistans større byer over genoptrykningen af tegningerne.

2. juni 2008: Danmarks ambassade i Pakistan rammes af en selvmordsbombe. Mindst seks mister livet.

et liolle insekt på et gulv
Dyreliv

Pas på:

Nyt skadedyr spreder sig med lynets hast

en stikkontakt
Nyheder

Danskerne frygter stigende elpriser

To midaldrende politimænd taler ved et pressemøde
Krimi

Politi finder ligdele i sag om drab på 22-årig

Aber på en trappe i Indien
Helt vildt

Mand dør da aber kaster mursten efter ham

to ben med to forskellige sko på fødderne
Sundhed

Gnaver skoen? Sådan undgår du at få vabler

Portræt af gråhåret dame
Kendte

Kræftfrie Andrea Elisabeth Rudolph bliver vært

En SUV foran en trappe
Biler

Tesla buldrer derudaf 

En mørkhåret kvinde smiler
Kongelige

Meghan Markle vil have betalt barsel 

Trump råber ud med hånden i vejret
Nyheder

Donald Trump laver sit eget sociale medie

Isbjerg i fjord
Nyheder

Forskere leder efter diamanter på Grønlands havbund

skilt med skovskidning forbudt
Nyheder

Nye skilte skal stoppe skovskidere

Den lettiske premierminister, Krišjanis Karinš
Corona

Voldsom smittestigning:

Europæisk land lukker

ned i fire uger

Scene fra the wire
Film og TV

Her er årtusindets bedste TV-serie

Nyheder

Bortvist elev tilstår 17 drab

Jair Bolsonaro
Nyheder

Dropper drabsanklager mod præsident

brugte ting
Nyheder

Brugte møbler hitter - men bordet fanger

tre kvinder poserer ved galla
Kendte

Diamantdronningen:

Køb mine børn

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Fik nej fra lægen:

Dronningen aflyser

Sport

Jeanette Ottesen:

Undskyld, jeg ramte forbi

Politi og redningsmandskab til stede ved å
Krimi

Død kvinde

fundet i å 

villa set udefra
Livsstil

Tre af landets dyreste

villaer - langt fra

hovedstaden

manu sareen smiler
Kendte

Flere kendisser

deler frække fantasier 

kaffekop med bønner
Nyheder

Nu stiger prisen

på kaffe 

nem id kort
Krimi

Ny svindelsag:

3.000 ældre fik opkald

fra falske skattefolk  

par går på fortov under paraply
Nyheder

DMI: Her bliver

det værst 

Facebooks logo
Nyheder

Facebook

skifter navn 

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Dronningen vil ikke

være årets olding

politibil med påskriften politi
Krimi

Efterlyst mand mister

livet i bilulykke 

mand går med taske
Nyheder

Rekordmange i arbejde

- men ikke alle steder

i landet

vejskilt med fem navne som alle hedder noget med bær
Helt vildt

Stakkels pizzabud: Nyt

vejskilt er helt gak-gak 

komiker på scenen
Kendte

Nygift komiker:

Endelig kan vi fejre

brylluppet

udbrændt fly ligger på jorden
Nyheder

Mirakuløst:

Alle passagerer

overlever flyulykke

Sport

Direktør om mobbesag:

Unødvendigt af Ottesen

mand står med sværd
Helt vildt

Fandt 900 år gammelt

riddersværd på

havbunden 

Nyheder

Handelsbanken

forlader Danmark

pige smiler
Nyheder

Australien holder vejret:

4-årig pige forsvundet

på fjerde døgn  

Fire små biler i en collage
Biler

Test: 4 x mini-elbiler

El-ternativer

kvinde sidder i retssal med mundbind
Nyheder

96-årig anklages for

nazidrab: Hun kendte

til det hele

en lægehelikopter i luften
Krimi

22-årig kvinde ramt af bilist er død 

En bankfacade med Nordea på
Nyheder

Nordea hæver prisen for opsparinger over 100.000 kroner

En politimand med et stopskilt
Krimi

7.000 bilister røg i fartfælden

Et pas og en flybillet
Rejser

Her er verdens stærkeste pas

Folk i dragter linet op sammen med andre med våben
Film og TV

Eksperter advarer:

Squid Game gør vores børn afstumpede

En masse køer på en mark
Nyheder

Kødkvæg har i årevis drukket PFOS-forgiftet vand

Et skelet af et fortidsdyr
Dyreliv

Zoologisk Museum lukker og slukker

Et kassebånd med varer
Nyheder

Stor undersøgelse:

Her er danskernes favorit-butikker

En mand med skæg foran et skilt med Bild
Nyheder

Chefredaktør fyret efter affære med praktikant

powell
Nyheder

Colin Powell:

Vild med Volvo, Abba og Anna Lindh

Lotte Friis
Kendte

Vildt opgør: Svømmekrig

vaccinerede
Nyheder

Coronaindlagte:

De fleste er vaccinerede

Vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

Nye favoritter

Vindmøller
Nyheder

Vindmøller til USA:

Vestas tæt på rekordordre 

Opholdsforbud
Krimi

21-årig: Opholdsforbud efter økseballade

drab Kongsberg
Krimi

Kongsberg-ofre:

Blev stukket ihjel

Nyheder

Colin Powell:

Død efter coronavirus

Sascha Dupont
Kendte

Sascha Dupont: 
- Det har været lidt
op ad bakke for sønnen

kontrol ved dansk-tyske grænse
Nyheder

Trusler udefra: Danmark forlænger grænsekontrol

villaen
Helt vildt

Kommune i vild villahandel - årets absolut dyreste

anders bodelsen
Nyheder

Forfatter Anders Bodelsen er død

Aqua Akvarium og Dyrepark
Nyheder

Dyrepasser fik 9500 volt gennem sig:

- Det er ubehageligt

krydderurter
Nyheder

"Planternes corona"

- Danmark er frikendt

Heick
Kendte

Ærlige Heick:

Forelsket i en anden

the simpsons
Helt vildt

Drømmejob? Få penge for at se hele kultserien The Simpsons

Beaumaiden
Krimi

Fragtskib grundstødt ved Bornholm - politiet afhører besætning

helikopterstyrt
Nyheder

Tre dræbt i helikopterulykke

Prins William og Kate
Kongelige

Prins William gav pris til to venner og Costa Rica

Taliban
Nyheder

Smykker solgt i Danmark: Finansierer Taliban

Estonia
Nyheder

Estonia: Nye optagelser ved vraget

Vejret
Nyheder

Næste uge:

Typisk efterårsvejr

Bill Clinton
Nyheder

Bill Clinton: Udskrevet efter urinvejsinfektion

Gulddreng
Film og TV

Toppen af poppen:

Triumfer og trusler

corona indlagt
Nyheder

Ny stigning:

120 personer er indlagt 

tatovering
Nyheder

Farvestoffer forbydes: Svært for tatovører

fillippinerne
Nyheder

Voldsomt uvejr:

Mindst 40 dræbt 

En familie med ski
Rejser

Ny ski-destination vinder frem

en træner med sort mundbind
Sport

Brøndby-chef: Fat det nu - vi vil kæmpe med om top-3

Gule blade på et træ i solen
Livsstil

Sidste udkald før vinteren rammer haven: Det skal du huske

et fly tæt på nogle små huse
Rejser

Verdens største fly på vingerne igen

en blond svømmer
Sport

Jeanette Ottesen:

En træner prøvede at kysse mig

et kort over haiti
Krimi

17 amerikanere kidnappet i Haiti