Danmark eksporterer mord og kvindevold
25-årig dansk kvinde blev myrdet af sin mand, som hun boede med i Sverige, fordi parret ikke kunne få dansk opholdstilladelse. Malmø Politi slår alarm.

24-års reglen har krævet sit første dødsoffer.

En afrikansk mand blev i juli idømt ti års fængsel i Malmø for at have skåret halsen over på sin 25-årige danske kone, da hun ville skilles. Parret boede i Sverige, fordi manden ikke kunne få dansk opholdstilladelse.

Malmø Politi slår nu alarm efter et stort antal sager om hustruvold blandt de anslået 2.000 danskere, som sammen med deres udenlandske partner er flyttet til Sverige for at slippe for den danske 24-års regel, der forhindrer familiesammenføring for unge under 24 år. I 2006 måtte 25 danske kvinder rykke ind på svenske krisecentre.

»Danske par udgør en voksende del af vore politisager om hustruvold. Vi har forgæves forsøgt at råbe danske myndigheder op. Parrene er næsten kun indvandrere, der er flyttet hertil, fordi jeres love forhindrer dem i at bo i Danmark. Men når de bor her, så opdager hverken vi eller familien i Danmark volden. De kan derfor ikke slå alarm. Og det har så kostet en kvinde livet,« siger Anna Gustafsson fra Malmø Politis familievoldsenhed.

»Svenskernes problem«

Malmøs kvindekrisecentre kalder sagerne »eksport af danske sociale problemer.«

»Vi møder desværre kvinder, som lever i Sverige med en dansk indvandrer, der er udsat for vold og overgreb og lever isolerede på grund af dansk udlændingelov,« skriver Marija Reizovic, leder af centrene.

Den 25-årige danske statsborger blev i marts myrdet af sin 24-årige afrikanske mand, uden at det gav genlyd herhjemme, fortæller foreningen Ægteskab Uden Grænser Sverige.

»Mordet sætter ansigt på noget, danske myndigheder forsøger at gemme væk. I stedet for at hjælpe kvinderne i Danmark, kalder man det svenskernes problem,« siger formand Nanna Hvedstrup.

I første halvår af 2007 flyttede 2.444 danskere ifølge Migrationsverket i Malmø til Skåne. Heraf flyttede 60-80 danske par hver måned for at slippe udenom den danske udlændingelov.

»Tragisk svigt«

Integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) vil ikke udtale sig om den svenske kritik.Hun får dog kastet en kold spand vand i hovedet af De Radikales udlændingeordfører, Morten Østergaard.

»Det er et tragisk svigt, at vi ikke tager os af unge par i Danmark. Vi kan ikke være det bekendt over for pigerne, der bliver udsat for vold og altså nu myrdes i Sverige, når de flygter fra en dansk 24-års regel, der gør mere skade end gavn,« siger Morten Østergaard.

faktaboks Danmark modtog i juli en hård kritik fra Europa­rådet for 24-årsreglen.

Menneskerettigheds­kommisær Thomas Hammarberg krævede i en rapport kravet ændret til en 21-års grænse for, hvornår man frit kan gifte sig.

Resultatet af den danske regel er ifølge rapporten, at: »voldsramte kvinder i praksis er tvunget til vælge mellem at blive i et voldeligt ægteskab eller blive udvist fra Danmark.«