Damn, jeg er hot, mine kolleger er not
Et godt udseende kan på mange måder være en fordel på jobbet, men i længden kommer de smukke til kort over for de kloge, mener jobcoach Sofia Manning. Foto: Colourbox
Hver syvende dansker mener, de er smukkere end kollegerne. Og hver tredje påstår at være kvikkere. Det viser ny undersøgelse.

Føler du dig som en indtørret potteplante, når du sidder omkring frokostbordet med cykelhjelmshår og kaffeplettet skjorte?

Eller er du så hot, at du må dukke dig for at undgå stjålne blikke fra kiksede kollegaer?

Udseende stjæler meget tid foran spejlet, i fitnesscenteret og hos frisøren. Og selvfølgelig fylder det også meget på jobbet.

"Der giver bestemt afkast på arbejdsmarkedet at se godt ud. Vi ved fra undersøgelser, at smukke mennesker tjener mere, har lettere ved at få job, opnå forfremmelse og generelt fungerer bedre i fællesskabet på en arbejdsplads," siger Mads Meier Jæger, der er professor på Aarhus Universitet og har forsket i gevinsterne ved skønhed.

Men hvor mange har så den karrieremæssige terrænfordel, at de er begavet med godt udseende?

Spørger man danskerne selv, mener hver syvende, at de er smukkere end deres kolleger eller medstuderende. Det viser en meningsmåling, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Avisen.dk.

Skønhed = selvtillid

Næsten halvdelen af de adspurgte betragter deres udseende som de fleste andres, mens en tredjedel mener ikke, at de er smukkere end de mennesker, de omgiver sig med til dagligt.

Men 15 procent udnævner uden skam sig selv til arbejdspladsens pæneste pynt.

"Godt for dem. At betragte sig selv som smuk er ofte tegn på høj selvtillid. Og det at være bevist om det er afgjort en karrierefordel," siger Sofia Manning, der blandt andet har medvirket som karrierecoach i TV3-programmet 'Jobjagten'.

Højde og ansigt er nøglen til succes

Tidligere i år viste en anden meningsmåling foretaget for metroXpress af YouGov, at ni ud af ti danskere mener, at smukke mennesker har bedre mulighed for at få job end andre.

Læs artiklen: Smukke mennesker har lettest ved at få job

Et godt udseende giver et bedre førstehåndsindtryk - og dermed et forspring til jobsamtalen. Det har lektor Iben Jensen fra Roskilde Universitet konkluderet.

På baggrund af forskning i sammenhængen mellem udseende og arbejdsliv vurderer RUC-forskeren også, at overvægtige har sværere ved at opnå gode resultater ved jobsamtalen, fordi det i øjeblikket er den sunde og slanke krop, der topper skønhedsidealet.

Ifølge Mads Meier Jæger fra Aarhus Universitet viser andre undersøgelser, at det for mænd især er højde, og for kvinder et kønt ansigt, der opfylder de objektive skønhedskriterier - og dermed skaber en effektiv karrieremotor.

"Lever du op til de idealer, bliver du automatisk tillagt ekstra egenskaber. Du bliver betragtet som en, man kan have tillid til, og vil i mange tilfælde også blive tillagt bedre lederegenskaber, end de objektivt set mindre smukke kolleger," forklarer professoren.

Flere kloge end smukke

Sofia Manning vurderer, at udseende har fået større betydning i arbejdslivet.

"Det er blevet mere in at udstråle overskud både i arbejde og privatliv. Og vores udstråling er tæt forbundet med vores udseende. Det påvirker naturligvis også dynamikken på en arbejdsplads," siger hun.

Men nu er udseende som bekendt ikke alt. Og væsentlig flere vover dog også at fremhæve sig selv som klogere end kollegerne.

Ifølge undersøgelsen foretaget for Avisen.dk mener en tredjedel, at de er klogere end gennemsnittet.

"Flere er nok tilbøjelige til at tro, at de er kvikkere end kollegaen, mens skønhed i højere grad er en egenskab, der bliver bekræftet udefra," siger Sofia Manning.

Men såfremt de har ret, må kollegaen med det lækre hår og de veltrimmede biceps gøre plads i karrierekøen.

"Den smukke kommer langt på førstehåndsindtrykket, men taber i længden terræn til de kloge. Der går jo ikke så længe, før man vænner sig til, hvordan folk ser ud, og så er det den daglige indsats, der tæller," siger Sofia Manning.

Så selvfede er vi

"Jeg er smukkere end mine gennemsnitlige kolleger/medstuderende."

  • Enig: 14,9 pct.
  • Hverken eller: 47,2 pct.
  • Uenig: 32,1 pct.
  • Ved ikke: 5,7 pct.

"Jeg synes, jeg er klogere end mine gennemsnitlige kolleger/medstuderende."

  • Enig: 32 pct.
  • Hverken eller: 46,5 pct.
  • Uenig: 17,4 pct.
  • Ved ikke: 4,2 pct.

Kilde: Analyseinstituttet Wilke for Avisen.dk. 521 adspurgte.