Dalai Lama vil finde sin afløser
Tibets budhistiske overhoved, Dalai Lama, er parat til at ændre på religiøse traditioner, for at finde sin efterfølger, inden han dør.

Dalai Lama frygter, at den tibetanske budhisme ikke vil overleve presset fra Kina, medmindre hans efterfølger køres i stilling inden hans død.

Derfor er den 72-årige spirituelle leder for Tibet helt ekstraordinært parat til at slække på de religøse foreskrifter, for at finde en ny religiøs leder for det lille asiatiske land. Det skriver The Times.

- Hvis det tibetanske folk vil beholde Dalai Lama-systemet, så er en af de ting, jeg har overvejet sammen med mine assistenter, at vælge den nye Dalai Lama mens jeg lever, udtaler Dala Lama til den japanske avis Sankei Shimbun.

Efterfølgeren kan enten findes ved et demokratisk valg blandt landets åndelige ledere eller ved at den nuværende Dalai Lama selv håndplukker en egnet kandidat. 

Iagttagere mener, at opblødningen skal ses i lyset af Dalai Lamas høje alder, samt en erkendelse af at nabolandet Kinas pres på Tibet bliver taget meget alvorligt. Det kommuniske Kina opfatter de budhistiske munke som en udfordring af deres magtposition i regionen, og supermagten har selv udpeget en efterfølger til posten.

I 1995 valgte de åndelige ledere i Tibet ellers den seksårige Gendun Choekyi Nyima til Panchen Lama, det næsthøjeste i landets budhistiske hieraki. Drengen skulle oplæres til at blive den nye Dalai Lama, men både drengen og hans familie forsvandt kort efter  udnævnelsen, og ingen har siden hørt fra dem.

Den nuværende Dalai Lama er den 14. af slagsen og er blevet et verdensomspændende symbol på fred. Den  lille karismatiske mand har udgivet flere bøger, vundet Nobels-fredspris og mødt statsledere fra verdens førende lande.

via Listen To News