Dagplejere løfter mere end bygningsarbejdere
Arbejdsmiljø ? Både bygningsarbejdere og dagplejere døjer med daglige tunge løft. Dagplejerne er hårdest ramt

Klik. Følelsen af slaget fra en pisk rammer ryggen. Et hurtigt løft kan få alvorlige konsekvenser for folk, der adskillige gange dagligt bærer rundt på mange kilo.
Især dagplejere, tømrere og bygningsarbejdere er udsatte, når det gælder tunge løft i forbindelse med jobbet. Det viser en ny undersøgelse fra Arbejdsmiljøinstituttet.
Her fremgår det, at cirka 55 procent af de danske dagplejere hver dag løfter over 10 kilo i mindst en fjerdedel af arbejdstiden. Og det er flere end hos bygningsarbejderne og tømrerne, hvor tallet er henholdsvis 48 og 38 procent.

Forbavser og skræmmer

Tømrersvend Peter Hattens fra Albertslund er forbavset over resultaterne.
»Det lyder lidt vildt. Men hvis dagplejerne slæber rundt på tre-fire unger hver dag, kan jeg godt se, at de har nogle tunge løft,« siger han.
Men undersøgelsen kommer ikke bag på dagplejer Hanne Brunsgaard Nielsen fra Farum, der dog finder resultaterne skræmmende.
»Det er absolut noget, jeg kan genkende fra min arbejdsdag. Jeg har fire børn, der hver vejer mellem ti og 14 kilo. De får ren ble på tre gange om dagen, hvor de bliver løftet op på puslebordet. Og så er der alle de gange, hvor de falder ude i skoven og skal hjælpes op. I alt bliver det til knap et ton om ugen,« fortæller dagplejeren, der tænker meget over, hvordan hun løfter.
»Men nogle gange går det så stærkt, at jeg ikke når at tænke så meget over det. Så kommer der en hurtig refleks og et vrid i hoften.«