Dagpengestrid: Vestager får ro på bagsmækken
Den radikale hovedbestyrelse bakker op om den politiske leder: Ingen lempelser af dagpengestramninger.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager har bred opbakning i sit radikale bagland til at stå fast på, at der ikke skal lempes i de dagpengeregler, der betyder, at tusindvis af danskere måske står uden indkomst efter nytår.

Det står klart efter et hovedbestyrelsesmøde i partiet lørdag. Kun tre ud af den cirka 70 personer store hovedbestyrelse stemte imod en vedtagelse, der bakker op om at stå fast på dagpengestramningerne.

- Vi mener ikke, at vi hjælper folk med en lang dagpengeperiode. Jo tidligere, der bliver lagt kræfter i at finde nyt arbejde fra det apparat, der bakker op om den enkelte, jo bedre, siger Klaus Frandsen, der er landsformand for Det Radikale Venstre.

Han afviser blankt, at De Radikale skulle være parat til at lempe reglerne på nogen som helst måde. Hverken dagpengeperiodens længde eller genoptjeningskravet er til diskussion.

Enhedslisten, som er regeringens parlamentariske grundlag, har gjort det til et tæt på ultimativt krav til finanslovforhandlingerne, at der bliver fundet en løsning for de ledige, som mister deres ret til dagpenge.

Både statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og udenrigsminister Villy Søvndal (SF) har behændigt undladt klart at afvise Enhedslistens og fagbevægelsens store ønske om at ændre genoptjeningsperioden.

Margrethe Vestager, hvis parti som det eneste i regeringen stemte for dagpengereformen, der blev vedtaget under den borgerlige regering, har derimod stået fast gennem hele forløbet.

- Jeg mener sådan set, at der er en regeringslinje, og det har der været, lige siden vi lavede regeringsgrundlaget, sagde hun tidligere på måneden til Jyllands-Posten.

- Hvis man ændrer på genoptjeningen, så skaber du bare en situation, hvor folk risikerer at komme i endnu en midlertidig situation, sagde Vestager.

/ritzau/