Dagpenge: SF vil bløde optjenings-kravet op
SF vil se på mulighederne for at gøre det lettere at optjene ret til dagpenge for at hjælpe arbejdsløse.

SF lufter nu muligheden for, at regeringen kan lempe reglerne for optjening af dagpenge for at imødekomme nogle af de helt op til 30.000 arbejdsløse, der risikerer at miste retten til dagpenge næste år.

SF's formand, udenrigsminister Villy Søvndal, fastslår, at regeringen skal gøre noget for at hjælpe de ledige ud af kniben.

Og ifølge partiets politiske ordfører Jesper Petersen kan det være en mulighed at ændre på kravet om, at arbejdsløse efter de nye regler skal have arbejde et helt år for at genoptjene retten til dagpenge.

- Vi kan se på, hvor lang genoptjeningsperioden skal være. Om der skal være en mere glidende indfasning, eller om andre ting måske skal tælle, når man optjener ret til dagpenge, siger Jesper Petersen.

Han understreger, at partiet ikke har lagt sig fast på metoden endnu.

- Der er forskellige greb, vi kan tage i brug. Vi må finde ud af, hvad der er mest effektivt, og hvad vi kan finde finansiering til, siger den politiske ordfører.

Jesper Petersen er bekymret over de nye tal fra a-kassernes brancheorganisation, der viser, at 20.000-30.000 mennesker risikerer at miste retten til dagpenge næste år, så de må søge og måske få den meget lavere kontanthjælp.

- Det er et meget højt tal. Mister man retten til dagpenge, men har en ægtefælle, der har et job, eller man har lidt friværdi i huset, så kan man faktisk heller ikke få kontanthjælp, siger Jesper Petersen.

Kun et fåtal af de arbejdsløse kan få bistandshjælp, hvis de mister dagpengene, påpeger formanden for juristerne og økonomerne i Djøf, Lisa Herold Ferbing.

Dansk Metal oplyser, at mere end hver tredje af forbundets ledige medlemmer står til at miste dagpengene efter nytår, når den nye ordning træder i kraft.

/ritzau/