Da urmageren lod kuglerne flyve
Som person er urmageren i Kompagnistræde i København kendt for at være grundig, rolig og velafbalanceret. Tirsdag trak han en pistol og skød med skarpt, da tre mænd ville røve hans forretning.

Han er perfektionist til fingerspidserne. Som urmager er han usædvanligt omhyggelig og grundig i sit arbejde med de antikke ure, som fylder det meste af hans liv. Han giver sig god tid til kunderne, spørger og råder, uanset om de agter at købe et af hans yderst værdifulde ure, eller om de bare skal nyde synet af de sjældne urværker.

I mere end 10 år har den 46-årige urmager haft forretning i den gamle og mere luksuriøse del af Københavns strøgkvarter. Som den første i Danmark specialiserede han sig i antikke ure og har med tiden oparbejdet et stort netværk af kunder, som blandt andet kommer fra udlandet.

En nær ven af urmageren, Kristian Haagen, betegner urmageren som en helt igennem behagelig mand.

»Han er verdens sødeste menneske – han tåler ingen sammenligning. Han er en stille mand, som aldrig hæver stemmen. Jeg har aldrig hørt ham råbe,« fortæller Kristian Haagen, som hver torsdag kommer fast i butikken for at hjælpe med at opdatere internettet.

For nogle år siden forlod urmageren det larmende byliv og boligen på Christianshavn og flyttede til en gammel bindingsværksgård i Viby på Fyn, hvor han i dag bor med sin ene søn. Butikken holder kun åbent tre dage om ugen, på de øvrige dage nørkler han med reparation af stand-, taffel- og lygteure.

 

Røveriforsøg ved lukketid

Men tirsdag kommer urmageren ikke tilbage til sin søn og gården på Fyn. Kort før lukketid ringer tre mænd på døren til forretningen. De ser tilforladelige ud, og slusen ind til forretningen med de antikke ure bliver åbnet. Urmageren er i butikken sammen med sin voksne niece, som også er uddannet urmager og står for bogføringen i forretningen. Desuden er en smykkehandler, der er ven af urmageren, tilstede.

Niecens mand har netop været i butikken for at hente parrets to-årige søn, som sad i baglokalet og så Valhalla på computeren. De skal til bageren.Efter at de tre mænd kommer ind, husker niecen kun brudstykker af episoden.

»Det gik meget hurtig, men jeg husker, at de tre voldsomme mænd kom ind og trak pistoler. Én brøler på gebrokkent dansk, at vi skal ned på gulvet,« fortæller niecen.

Butikken har adskillige gange været udsat for røveri. Senest i marts 2004, da to bevæbnede røvere satte en pistol for tindingen af den på det tidspunkt gravide niece. Urmageren jog dengang røverne på flugt ved at kaste kaffe i hovedet på dem og slå dem med en skruetrækker.

Belært af den voldsomme oplevelse adlød niecen denne gang straks ordren og satte sig på hug på gulvet.

»Hvad der sker de næste minutter, husker jeg ikke. Pludselig er det overstået,« forklarer hun.

Mens niecen sidder på gulvet, presser røverne en pistol op under hagen på urmageren. I samme øjeblik trækker han angiveligt en pistol op ad lommen, skyder og rammer mindst to af røverne, som herefter opgiver røveriet, og alle tre flygter. Politiet finder efterfølgende røvernes pistoler. De viser sig at være attrapper.

To af røverne melder sig senere til politiet fra en tankstation. Deres tøj er indsmurt i blød og de bliver i hast kørt til Rigshospitalet. Begge er fra Beograd. Den ene er 25 år og er blevet ramt af skud i ryggen og i højre skulder. Den anden er 21 år. Han er ramt af skud i ryggen og venstre skulder. Begge erklæres senere uden for livsfare.

 

Ingen skudmand

I Københavns Byret onsdag middag er der ikke meget skudmand over urmageren. Han forholder sig tavst og beholder sin mørkebrune forede skindjakke på indendøre. Hans mørke hår er friseret og bølger blødt.

Han er fåmælt og kvæles nærmest i sine ord, da han med spag stemme svarer på dommerens formelle spørgsmål. Da sigtelsen er læst op, drøfter han sagen med sin advokat i et tilstødende lokale.

Urmageren er fortsat forsagt, da døren igen bliver åbnet. Han mumler utydeligt, at han er villig til at svare på spørgsmål. Dem bliver der ikke lejlighed til at høre, for dørene bliver lukket for offentligheden.

Både venner og familie er chokerede over skudepisoden, omend urmagerens reaktion bliver mødt med stor forståelse. Ingen ved dog, hvordan han har skaffet sig adgang til det ulovlige våben.

»Han har flere gange nævnt, at han var bekymret for sin niece og vores barn, og selvom han er meget rolig, har han været i en presset situation,« siger Ulrich Martin, der er gift med niecen.

»Han har forsvaret sit liv, og han har forsvaret sin nieces liv,« tilføjer vennen Kristian Haagen.

Blandt kolleger møder urmageren ligeledes stor forståelse.

For et par år siden var urmager Henrik Werner i Hellerup selv udsat for røveri i sin butik. Han blev truet med en kniv og fik trukket en pose over hovedet, mens butikken blev tømt.»Jeg forstår godt, at han skød efter mændene,« siger Henrik Werner, men han tilføjer, at det afhænger af, hvordan forløbet er foregået.

»Hvis han skød dem i ryggen på vej ud, er det ikke fint. Men som udgangspunkt, forstår jeg ham godt,« siger Henrik Werner.

At røverier er blevet daglig kost for urmagere landet over, erfarede Henrik Werner igen onsdag eftermiddag, da røvere brød ind i hans butik. De skaffede sig adgang med økser og stjal smykker og ure for to millioner kroner.

Foreløbigt er urmageren fra Kompagnistræde varetægtsfængslet til 30. januar.