D-vitamin i mad begrænser sygdom

Nu efterlyser myndighederne berigede fødevarer fra producenterne.

Fødevarestyrelsen opfordrer nu landet fødevareproducenter, at tilsætte især D-vitamin til maden, da det kan mindste risikoen for alvorlige sygdomme som brystkræft, tandforfald, muskelsvækkelse og knogleskørhed. Såkaldt berigelse af vores fødevarer var i 2004 et stort diskussionsemne med den såkaldte Multivitaminjuice, og opinionen var dengang mod kunstigt tilsatte vitaminer i vores fødevarer, men nu forsøger myndighederne.

Det er især ældre og mørke indvandrer, der mangler d-vitamin, da de har sværere ved at optage vitaminet, der naturligt kommer fra blandt andet sollys.

»Berigelse af fødevarer kan være en måde at regulere de områder, hvor befolkningen mangler et bestemt tilskud, og vi vil meget gerne have, at fedtstoffer og brød bliver beriget med D-vitamin, fordi der er en meget decideret D-vitaminmangel i befolkningen,« siger kontorchef Else Molander fra Fødevarestyrelsen.

Fødevareindustrien er ikke begejstret for ideen:

»Mediernes omtale af berigelse gør selvfølgelig, at man vil være ret sikker på, at det er en god ide, før man gør det. Og som loven er i dag, må producenterne ikke engang skrive skrive på mærkningen, hvorfor vitaminet er tilsat,« siger konsulent i FødevareIndustrien, Dorthe Pedersen

Fødevarestyrelsen er modstander af berigelse af usunde fødevarer, men der det gerne i basisvarer som brød, smør og olier.

Tilmeld dig gratis vores nyhedsbrev for flere nyheder.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.