Cubansk systemkritiker blev måske dræbt
Cubansk systemkritiker blev tvunget af vejen og ind i et træ i sin lejede bil, siger familie og bekendte.

Den cubanske dissident og menneskerettighedsaktivist Oswaldo Payá, som i weekenden omkom ved en bilulykke i Cuba, havde længe frygtet for sit liv, siger hans venner og bekendte, der nu frygter at lide samme skæbne.

Familie til Payá og en af hans venner fra oppositionen, der også omkom ved bilulykken, siger, at den lejede bil blev tvunget af vejen og tørnede ind i et træ. De statslige medier siger, at det var en ulykke.

- Han havde sagt, at de ville dræbe ham. Dette var hans tredje ulykke i år, siger systemkritikeren og økonomen Martha Beatriz Roque, som tilføjer:

- Vi er alle i fare. Der må ske noget for at dæmme op for det.

Den 75-årige Roque har været fængslet for at tale kritisk om styret, men blev frigivet efter den katolske kirkes indgriben.

I Washington har USA's præsident, Barack Obama, hyldet Paya's minde og indsats for menneskerettighederne.

- USA vil fortsætte støtten til den cubanske befolkning, mens de kæmper for deres fundamentale rettigheder, hedder det i en erklæring fra Det Hvide Hus.

Oswaldo Payá stiftede Den Kristne Befrielses Bevægelse, som kæmper for politisk forandring i Cuba.

Han vakte international opmærksomhed i 2000, da han forud for den amerikanske ekspræsident Jimmy Carters besøg fremlagde over 11.000 underskrifter fra personer, som var imod den manglende politiske frihed i landet.

Cuba blev dengang ledet af Fidel Castro, og Payás træk var et første opsigtvækkende sammenstød mellem en reformivrig borger og det eksisterende politiske system.

Payá fik Europarlamentets Sakharovpris for menneskerettigheder samme år.

I Cuba er der dog ikke mange, som kender Payá, og medierne har konsekvent modarbejdet han initiativer.

/ritzau/AFP