Cuba: Fører er skyld i systemkritikers død
Den cubanske systemkritiker Oswaldo Payas enke godtager ikke regeringens rapport om hendes mands død.

Enken efter den cubanske systemkritiker, Oswaldo Paya, afviser lørdag en regeringsrapport, der lægger skylden for den bilulykke, der kostede hendes mand og hans medkritiker Harold Cepero Escalante livet, på bilens fører.

Ofelia Acevedo kritiserer regeringen for ikke at have givet hende mulighed for at tale med de to personer, der overlevede ulykken, heriblandt bilens fører. De har begge været tilbageholdt siden ulykken 22. juli i den sydøstlige del af Cuba.

- Jeg afviser rapporten, fordi det er den cubanske regerings officielle rapport, og fordi jeg ikke har haft adgang til den information, som de siger, de har. Jeg har overhovedet ingen grund til at tro på denne version af episoden, siger hun.

Med i bilen var også svenske Anton Modig, der er formand for Kristdemokratiska Ungdomsförbund. Han er tilbageholdt hos de cubanske migrationsmyndigheden i Cuba, som har forment de svenske ambassademyndigheder adgang til ham.

Regeringen insisterer på, at Paya blev dræbt, da føreren af den udlejningsbil, som han befandt sig i, mistede kontrollen over bilen og ramte et træ.

I en rapport, der blev offentliggjort fredag, oplyste det cubanske indenrigsministerium, at føreren, den spanske politiske aktivist Angel Carromero, mistede kontrollen over bilen, da han pludselig trådte på bremsen på en glat vej, hvor han kørte for stærkt.

Payas familie siger, at den har oplysninger om, at udlejningsbilen blev tvunget af vejen af et andet køretøj.

Acevedo siger, at hun ikke har haft mulighed for at tale med nogen af de to overlevende, Carromero eller Modig.

- De var de sidste personer, der har set min mand i live, og de må nødvendigvis vide meget mere, end jeg gør, siger hun.

Ud over Paya modtog også Harold Cepero Escalante Europaparlamentets Sakharov-pris i 2002.

/ritzau/AFP