Costa Concordia-kaptajn siger undskyld
Efter løsladelsen fra sin husarrest siger kaptajnen fra det forliste Costa Concordia undskyld for ulykken.

Kaptajnen fra det forliste krydstogtskib Costa Concordia siger undskyld for ulykken, der kostede 32 mennesker livet. Han siger, at han blev distraheret, da det store skib ramte klippen, der rev hul i skibets skrog.

I det første tv-interview siden ulykken 13. januar vedkender Francesco Schettino sit ansvar som kaptajn og siger, at han konstant tænker på ofrene for ulykken.

- Når der sker en ulykke, er det ikke kun skibet eller selskabet bag, der bliver omtalt. Det er naturligt, at kaptajnen må undskylde som repræsentant for dette system, siger han til tv-stationen Canal 5.

Schettino, der er anklaget for manddrab, for at være skyld i ulykken og for at have forladt skibet, inden alle passagererne var evakueret, udtaler sig efter at være blevet løsladt fra sin husarrest i sidste uge.

Den napolitanske kaptajn indrømmer, at han ikke handlede beslutsomt nok, da det stod klart, at det 144.500 ton tunge skib var kommet for tæt på øen Giglio ud for den toscanske kyst, hvor det stødte på grund.

- Det var et banalt uheld, hvor der skete et nedbrud i samspillet mellem mennesker. Det skabte misforståelser, og det er derfor, at der er så meget vrede, siger han.

- Det var som om, der var et blackout i alles hoveder og alle instrumenter. Jeg bebrejder mig selv, at jeg blev distraheret, siger han og tilføjer, at en anden officer havde ansvaret for styringen af skibet, da ulykken skete.

Efterforskere har kritiseret Schettinos håndtering af katastrofen.

De beskylder ham for at sejle det 290 meter lange skib for tæt på land, for at forsinke evakueringen og miste kontrollen over situationen, hvor han forlod skibet, før alle 4200 passagerer og besætningsmedlemmer havde forladt skibet.

Schettino, der er blevet udsat for hån og spot efter ulykken, har hele tiden vedkendt, at han begik fejl, men fastholder, at han ikke er den eneste, der skal have skylden for katastrofen.

Flere andre officerer og ansatte i selskabet, der ejer krydstogtskibet, har været i efterforskernes søgelys.

/ritzau/Reuters