Vi spiser for få kartofler, eller i hvert fald for få af dens friterede afkom, pommes frites.
Sådan lyder det fra kartoffelbranchen, som gerne så, at vi alle sammen spiser lidt flere pommes frites end tilfældet har været under nedlukningen.
Færre spiser nemlig pommes frites, når den lokale café eller restaurant er lukket.
Og det kan kartoffelbranchen mærke.
Carl Heiselberg er formand for brancheorganisationen Danske Kartofler og selv kartoffelavler ved Vojens i Sønderjylland.
Han siger til dr.dk.
- Jeg står til at miste 400.000 kroner hvert år - de næste to år. Det er coronaens skyld i. Det rammer rigtig hårdt.
Carl Heiselberg producerer selv kartofler til stivelse. Men når der er for mange kartofler i markedet, så presser det priserne nedad.
- Når avlerne ikke kan afsætte deres kartofler til pommes frites, så kommer de typisk over i stivelsesindustrien, for man kan ikke gemme kartofler. Der bliver de så tilbudt til en lav, lav pris. Det rammer derfor også stivelsesproduktionen prismæssigt, fortæller Carl Heiselberg til dr.dk.
Han fortæller også, at han til den nye sæson skærer ned med 20 procent.
Dr.dk har også talt med Lene Rasmussen, som er administrerende direktør i i virksomheden Flensted i Ansager. Her producerer man blandt andet netop pommes frites.
- Vi har været udfordret. Vores kartofler kommer op af jorden, uanset om der er corona eller ej. Det var en god høst i 2020, men vi havde slet ikke brug for så mange, fordi hele vores food-service salg har været væk qua corona, forklarer Lene Rasmussen.
Samtidig understreger hun, at det ikke kun er et dansk problem, men gælder hele Europa.
Derfor lyder opfordringen, at vi alle bør spise pommes frites meget oftere.
Sidste år var der ifølge Carl Heiselberg 2,6 millioner tons pommes frites-kartofler i overskud i Europa.