Colombia og Farc beder FN overvåge afslutning på konflikt
I mere end tre år har Cubas præsident, Raul Castro, ledet fredsforhandlingerne mellem den colombianske regering og oprørere fra Farc, der her ses på billedet. Foto: Rodrigo Abd/AP
Colombias regering og Farc har taget ét skridt nærmere afslutningen på 52 års krig ved at bede FN om hjælp.

Colombias regering og oprørsgruppen Farc er blevet enige om at bede FN's Sikkerhedsråd om hjælp til at overvåge og kontrollere afslutningen på den 52 år lange konflikt, hvis de to parter langt om længe skulle indgå en fredsaftale.

Det oplyser den colombianske regering og Farc i en fælles erklæring tirsdag.

- Vi har besluttet at anmode FN's Sikkerhedsråd om allerede nu at etablere en politisk mission med ubevæbnede observatører i en periode på 12 måneder, står der i erklæringen ifølge Reuters.

Samtidig oplyser de to parter, at missionen skal sikre, at enhver aftale om våbenhvile bliver overholdt permanent, skriver AP.

At oprørerne er blevet enige med regeringen om at sende en sådan anmodning til FN skal ifølge Reuters ses som et tegn på fremskridt, eftersom parterne forsøger at nå frem til en fredsaftale inden 23. marts, som forhandlerne satte som deadline sidste år.

Så sent som for to dage siden mødtes Cubas præsident, Raul Castro, med forhandlere fra begge sider i Havana, hvor forhandlingerne, der skal afslutte Sydamerikas længste oprør, har stået på i mere end tre år.

Farc blev grundlagt i 1964 og menes at have omtrent 7000 medlemmer.

Igennem de mange år har flere end 220.000 mennesker mistet livet i konflikten.

/ritzau/