Coach: Sådan lærer du at elske de mørke vinteraftenener

Er vinteren virkelig så streng? Nej, siger eksperter. ELLE undersøger, hvordan du forebygger vintertræthed og lærer at elske vinteraftener (næsten) lige så meget som sommeraftener.
Ild i pejsen, bløde tæpper og godt selskab. Se det er da en ganske god aktivitet, når vintermørket har taget magten.
Ild i pejsen, bløde tæpper og godt selskab. Se det er da en ganske god aktivitet, når vintermørket har taget magten. Foto: SCANPIX arkiv

Af Jenny Tzakova, ELLE.dk, Aller Media. Redigeret af Juliane Olsen

Langt, langt borte er de lange, lyse, milde aftener med picnic og promenade. Mange af os føler os godt trætte og måske kede af at dagene er så korte og mørket så omsluttende.

To ud af tre danskere føler, at deres humør påvirkes af de mørke vintermåneder, heraf en stor del kvinder.

Selvfølgelig kan det føles svært at acceptere, at det er vinter, men ifølge eksperterne kan du lære at nyde det – det er bare et spørgsmål om holdning.

Tid til forandring og nyt hår? Se 25 flotte frisurer til 2016

Som levende organismer bliver vi selvfølgelig påvirket af lys, mørke, kulde, varme m.v., men vi kan træffe et bevidst valg om at skabe daglige tiltag, der hjælper os kærligt igennem vinterens kulde og mørke, siger lifecoach Bettina Uma Knudsen fra Lifefocus.dk.

Sundhedseksperten: Sådan sover du dig til et slankere 2016

Hun betoner vigtigheden af det sociale. Når vintermørket sænker sig, har vi en tendens til at forskanse os i hjemmets trygge rammer, men det kan gå ud over humøret, når det står på over længere tid, forklarer coachen.

- Modsat om sommeren, hvor vi naturligt opholder os mere ude, kræver det en lidt større indsats, når det er mørkt og koldt udenfor, ikke at isolere sig. Men vi er flokdyr og har behov for social kontakt for at føle os som en del af flokken og værdifulde som mennesker. (Vinter)-depression er jo meget ofte forbundet med følelsen af utilstrækkelighed og meningsløshed, og gode kærlige relationer får os til at føle os værdifulde, ønskede og elskede og skaber dermed mening for os.

Smukke og sjove fotos: Se de ti mest likede billeder på Instagram i 2015

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.