Citroenen brændte af på motorvejen
Tina Lauke kunne bare se til, da hendes nye Citroen C5 pludselig brød i brand. Tre biler af samme model er brændt af i Tyskland.

Af Lars Fogt- lafo@avisen.dk

»Det var som at blive ramt af en molotovcocktail.«
Flammer hvirvlede 20. november op fra 35-årige Tina Lauke tre måneder gamle leasede Citroen C5 på en autobahn i Tyskland. Få minutter før havde hun holdt bilen ind til siden, da der kom røg fra motoren.
»Under bilen brændte det som bare pokker,« siger Tina Lauke, der har et stutteri i Jægerspris.Det var dødsens alvor. Citroenen selvantændte på den tyske motorvej og var på få minutter forvandlet til et udbrændt skrog. Det tilkaldte brandvæsen kunne intet redde.

Nyhedsavisen kan føje Citroen C5 til de biler, der kan bryde i brand af sig selv. Det sker, efter at fem Peugeot 307 er fra samme fabrik de sidste år er futtet af i Danmark. I Tyskland er der futtet mindst tre andre Citroen C5 ere spontant af – fremgår det af tyske fora fra ejere af modellen.Tina Laukes bil brød sandsynligvis i brand på grund af en utæt bøsning i motoren, så dieselen fes ud og derefter selvantændte af den varme motor.
»Jeg var på et autoriseret Citroen-værksted en time før ulykken, hvor de sagde, at det var en helt almindelig fejl ved modellen. Den kunne de nemt fixe,« siger hun. Men det kunne de åbenbart ikke – 70 kilometer derfra futtede bilen af.

»Jeg tør ikke tænke på, hvis jeg havde haft mit barn eller hund i bilen. Døren låste af sig selv, så jeg ikke kunne få mine ting ud. Jeg stod i novemberkulden i en tynd bluse, uden penge og i silende regn,« siger hun. Hun er godt sur over, at hun gennemblødt måtte vente fire timer ved skroget på at blive samlet op, selvom aftalen fra Citroen er, at det skal ske inden en time. Familien har siden kæmpet med Citroen for at få klarhed over ulykken. Bilfabrikken ringer ikke tilbage. Det undskylder Citroens danske informationsdirektør Ellen Nørregaard:
»Det er selvfølgelig meget uheldigt. Vi er kede af, at hun måtte stå og vente på en tysk vej. Vores foreløbige undersøgelse viser, at det her er en fejl fra værkstedet. Vi venter på den endelige redegørelse fra forsikringsselskabet. Ingen tidligere biler af den model er før brændt herhjemme – den bygger på en anden platform end de peugeoter, der brændte for et par år siden,« siger hun. Det formilder dog ikke familien i Jægerspris.
»Vi skal aldrig have en Citroen igen – nu kører vi Volvo,« siger Tina Lauke.