Administration 

VM-klumme: Cissés Senegal er Afrikas eneste håb

Sport
Senegal jubler over en af scoringerne mod Polen. (Foto: Foto: Liewig Christian/Ritzau Scanpix)

Sjældent har en åbningskamp ved en VM-slutrunde haft så stor en favorit som i 2002. Det var i de år, hvor Frankrig havde sat sig på verdenstronen. I 1998 vandt Les Bleus for første gang VM-titlen i slutrunden på eget græs. To år senere manifesterede holdet sin styrke ved at vinde EM i Holland og Belgien.

Frankrig var igen blandt topfavoritterne inden VM i Japan og Sydkorea, og modstanderen i åbningskampen blev ikke set som nogen trussel: VM-debutanterne fra Senegal, et spændende og helt nyt bekendtskab, men naturligvis ikke et hold, der burde volde franskmændene problemer.

Men den eneste målscorer i Seoul var midtbanespilleren Papa Bouba Diop, der gav debutanterne en historisk 1-0-sejr. Det blev starten på det store senegalesiske eventyr. Vestafrikanerne gik videre fra gruppen og slog Sverige ud i ottendedelsfinalen, inden det sluttede med et kvartfinalenederlag til Tyrkiet efter forlænget spilletid.

Senegal kom på fodboldkortet, og en række senegalesere gjorde med indsatsen i turneringen deres navne kendte. Salif Diao, Henri Camara og El Hadji Diouf.
Og så var der den hårdtarbejdende Aliou Cissé. En da 26-årig midtbanespiller, der i hele karrieren havde optrådt i fransk fodbold. Præstationen i slutrunden imponerede Steve Bruce i en grad, så han fluks hentede Cissé til Birmingham City i den engelske Premier League.

Du kan også høre Morten Glinvads klumme indlæst som podcast her.

16 år efter Senegals gennembrud står Aliou Cissé nu på sidelinjen på Otkrytije Arena i Moskva til Senegals første VM-kamp siden kvartfinalen mod Tyrkiet i 2002. Polen er modstanderen, og for Cissé er den grønne spilletrøje skiftet ud med et jakkesæt, og fodboldstøvlerne er erstattet af sko, der er så blankpudsede, at genskinnet er synligt oppe fra tribunerne på Spartak Moskvas hjemmebane.

Lige så hurtigt, som Senegal brød igennem på verdensscenen, lige så hurtigt forsvandt holdet igen. Først nu er senegaleserne tilbage ved en VM-slutrunde og nu med den gamle midtbanespiller som landstræner og som en betydningsfuld skikkelse i det store persongalleri ved slutrunden i Rusland. Og efter at Egypten, Marokko, Nigeria og Tunesien alle havde tabt deres første kamp og står med dystre udsigter for det videre forløb, er Cissés Senegal nu det sidste afrikanske håb.

Senegal-træner Aliou Cissé optrådte som spiller for det afrikanske land ved VM-slutrunden i 2002. Foto: Xu Zijan/Ritzau Scanpix

Aliou Cissé blev landstræner for Senegal i 2015 efter franskmanden Alain Giresse, og på overbevisende maner fik han holdet kvalificeret til VM uden nederlag i det afgørende gruppespil. Da holdet VM-debuterede i 2002, var den berejste franskmand Bruno Metsu landstræner. Han havde kælenavnet ”Den hvide troldmand” og var del af den udbredte tendens med europæiske landstrænere i Afrika.

Det er her, Cissé er interessant. For selv i 2018 er det stadig en sjældenhed, at en afrikansk træner står i spidsen for sit eget lands landshold ved en VM-slutrunde. Og Cissé er bevidst om sin symbolske betydning.

"Fodbold er en universel sport, og hudfarven har meget lille betydning. Det er godt at have en sort træner her ved VM. Det viser, at der er kvalitetstrænere blandt os. Jeg repræsenterer en ny generation, som gerne vil have en plads i afrikansk fodbold og i verdensfodbolden,” sagde han inden Senegals VM-premiere.

Indtil denne dag har det ikke været noget godt VM for de afrikanske hold. Pelé sagde for mange år siden, at han troede, at et afrikansk hold ville blive verdensmester inden årtusindskiftet. Det skete som bekendt ikke, men de afrikanske hold har dog ind imellem vist kvaliteter. Siden Marokko i 1986 gik videre fra gruppespillet, har der ved hvert eneste VM været mindst et afrikansk hold blandt de 16 sidste. I 1990 nåede Cameroun kvartfinalen som det første afrikanske hold, og siden har Cissés Senegal og Ghana i 2010 gjort det samme.

Men den fortsatte fremgang, som Pelé spåede, er ikke blevet en realitet. De afrikanske landshold præsterer ikke bedre nu, end de gjorde for 20-30 år siden. Og dette VM har indtil nu mest lignet et skridt tilbage for de afrikanske hold.

Og hvorfor er det så gået sådan? Hvorfor har afrikansk landsholdsfodbold ikke taget det næste skridt?

Et bud er, at der er for stor udskiftning blandt slutrundedeltagerne. Derfor samler holdene ikke nok VM-erfaring. Det kommer ved dette VM til udtryk ved, at kun Nigeria er genganger fra VM i 2014.

At mange lande savner en stærk national fodboldkultur, kunne være en anden årsag. De bedste spillere bliver enten født i Europa eller tager tidligt dertil. Og det er ikke befordrende for sammenhængskraften, når VM-nationerne støvsuger de europæiske ligaer for spillere med afrikansk baggrund kort inden slutrunden, sådan som tilfældet har været. Et udtryk for, at der stadig bliver tænkt for kortsigtet i mange fodboldforbund, hvor der ikke er noget tydeligt defineret projekt.

Samtidig er de nationale ligaer mange steder af en meget svingende kvalitet, og interessen retter sig mere mod de europæiske ligaer. Det er primært i de nordafrikanske lande, at økonomien og strukturen er stærk nok til at skabe en liga af en vis kvalitet, så mange landsholdsspillere i Tunesien og Egypten hentes fra den hjemlige liga.

I Aliou Cissés VM-trup er der ikke en eneste spiller fra den hjemlige liga, og i hans startopstilling mod Polen er der hele otte spillere, der i denne sæson har optrådt for klubber i Europas fem stærkeste ligaer. Det fortæller om en vis styrke og er årsagen til, at Senegal er blevet fremhævet som det mest spændende af de afrikanske VM-hold.

Kampen mod Polen bekræfter holdets kvalitet.

Holdet optræder velorganiseret og disciplineret hele vejen igennem. Med ansigtet hvilende i den ene hånd spejder Cissé koncentreret ind på banen mod sine to firekæder, og han kan være tilfreds med, hvad han ser. Kæderne står, som de skal. Senegals stramme 4-4-2 holder Polen i et jerngreb. I midterforsvaret har Kalidou Koulibaly og Salif Sané fint styr på den polske stjerneangriber Robert Lewandowski. Og på midtbanen sørger de to balancespillere Alfred N’Diaye og Idrissa Gueye for, at der hele tiden er mindst en af dem, der holder positionen som stopklods foran bagkæden, så Senegal aldrig bliver truet af de velkendte polske kontraer.

Teranga-løverne er det senegalesiske landsholds kælenavn, hvor teranga er et ord fra wolof-sproget, der kan oversættes som gæstfrihed, gavmildhed eller generøsitet. Men der er intet gavmildt over Senegals udtryk på banen. Dette er et seriøst og målrettet mandskab, der stempler ind i VM. Senegal har en plan, og den bliver fulgt med en nærmest islandsk præcision.

Det er et opgør mellem to hold, der begge helst vil spille på kontra, men Senegals koncept virker bedst. I 1. halvleg kommer holdet foran, da Gueyes forsøg rettes af. Og efter pausen udbygger Mamadou Niang føringen efter et polsk koks.

Senegals største stjerne Sadio Mané er påfaldende anonym gennem hele opgøret, hvilket er ganske sigende: Dette er ikke et hold styret af individualister. Det er et stærkt kollektiv skabt af en lokal træner, hvilket på den måde rokker ved nogle af de stereotyper, man stadig møder om afrikansk fodbold, især når det gælder holdene syd for Sahara.

Senegalesiske fans er et festligt indslag på tribunerne. Foto: Liewig Christian/Ritzau Scanpix

Der er spændende offensivspillere på det senegalesiske hold som den 20-årige raket Ismaila Sarr ude på højrekanten. Men mest imponerer holdet ved sin ro og organisation, og holdet har en god blanding af erfaring og talent. Med sejren tager Senegal et stort skridt videre fra gruppen, hvor Colombia og Japan er de to øvrige deltagere.

I slutfasen reducerer polakkerne efter en dødbold, men Senegal holder hjem. De glæder sig og danser foran tilhængerne, der har trommet gennem hele opgøret. Men det er ikke en overstadig eufori; dette ligner et hold, der har planer om meget mere. Det kommer til udtryk hos træner Cissé, der med alvorligt ansigt høfligt takker sin polske kollega Adam Nawalka for kampen, inden han får en stor omfavnelse af den skadede midterforsvarer Kara Mbodji.

For Cissé er dette kun et skridt på vejen mod fremgang for Senegal og for afrikanske trænere og afrikansk fodbold i det hele taget. Han håber at skabe en trend. Så andre afrikanske lande også tør give deres egne eksspillere chancen som trænere i stedet for stadig at sætte sin lid til ”en hvid troldmand,” som Cissés Senegal selv gjorde i 2002 med den nu afdøde Metsu.

”Jeg er sikker på, at en dag vil et afrikansk land vinde VM. Tingene har udviklet sig, men der er stadig udfordringer på vores kontinent, som man ikke møder andre steder. Men vi stoler på vores fodbold, vi har ingen komplekser og store spillere. Nu har vi bare brug for afrikanske trænere til at skabe fremgang for vores fodbold,” siger Cissé.

Et par timer senere taber Egypten til Rusland i en anden gruppe. Med det nederlag har Egypten – med den argentinske træner Héctor Cúper – reelt udspillet sin rolle ved VM, hvor de afrikanske hold nu har tabt fem af de seks kampe indtil nu. Med Cissés Senegal som undtagelsen.

Aktietal og kurser på en kæmpe skærm
BREAKING

Kæmpe aktienedtur i USA

Jagerfly på himmelen
Kendte

Tom Cruise hædret med jagerfly i Cannes

En puma på en klippe
Dyreliv

Puma angriber kvinde og hendes hund

Sport

Esbjerg ned i 2. division

Mænd prøver at køle sig af
Nyheder

Indien risikerer 100 gange flere hedebølger i fremtiden

en gråhåret mand i jakkesæt
Nyheder

Tesfaye afviser at give Folketinget indsigt i Hjort-sag

Et par på den røde løber.
Kendte

Sidney Lees ekskæreste taler ud

En mørk mand med en taske
Krimi

Denne mand er farlig:

Skar øret af sit offer

En karton mælk
Mad og drikke

Mælkepriser kan stige 50%

Dronning Elizabeth smiler
Kongelige

Dronningen har spist disse sandwiches hele sit liv

En barmfager blondine i en sofa
Film og TV

Pluto-tv er landet:

Se Familien fra Bryggen hele døgnet

en ung mand
Krimi

Russisk soldat om krigsforbrydelse:

Jeg er skyldig

En masse flasker på et samlebånd
Nyheder

Flaskemangel truer

bryggerier

Et villa kvarter
Nyheder

Spår markant fald

i boligpriser 

Billede taget udover Prag man kan se de mange broer.
Helt vildt

Vanvittig billigt: 

Flyv til Prag

for 66 kroner

En politibil med udrykning.
Krimi

Ung mand anholdt

for hotel-drab 

Portræt af Anders Matthesen
Kendte

Anders Matthesen som

førsteelsker: Der er

intet at gemme sig bag

Timm Vladimir sidder i en bar og kigger ind i kameraet.
Kendte

Timm Vladimirs

sommerhus

solgt under prisen

Picasso maleriet
Helt vildt

Picasso solgt

for 477 millioner

En kvinde ligger og sover på en sofa.
Nyheder

Danskerne bruger for

meget tid på sofaen

Steve Wynn set i profil nedefra
Nyheder

Kasinokonge mistænkt

for at være hemmelig agent

Norsk politi på gade på gerningsnatten
Nyheder

Dræbte med bue

og pil: Nu begynder

retssagen

Vragresterne fra flystyrtet
Nyheder

Styrtede flyet ned

med vilje

brand i ejendom
Krimi

Voldsom brand i København 

Nyheder

Høring om ufoer i USA's Kongres

Glas med bebymos
Sundhed

Babymad tilbagekaldes:

Kan indeholde bly

Politibil med udrykning
Nyheder

22-årig død:

Klemt ihjel af

gulvvaskmaskine

Børsen i København
Nyheder

Ikonisk bygning skal renoveres for trecifret millionbeløb

signalkrebs
Dyreliv

Krebse-drama:

Nu dominerer 

invasiv art

 Ben Mottelson og Aage Niels Bohr
Nyheder

Danmarks sidste nulevende nobelprismodtager er død

Politiet på gerningssted
Krimi

Efterlyst for drabsforsøg - nu er han fundet

Familie på indkøb
Mad og drikke

Indfører prisloft på basisvarer

Ole Thomsen
Nyheder

Amputationsskandalen:

Fyret direktør får

gyldent håndtryk 

lottokuponer
Helt vildt

Største pulje nogensinde:

I aften kan du vinde 581 mio

cyklister på slottet
Nyheder

Valdemars Slot lukkes af

der arbejdes i haven
Livsstil

Fiks din havejord og
få succes med planter

uheld
Krimi

Væltet lastvogn lukkede motorvej - tabte læs med træstammer

Krimi

54-årig fængslet for at

slå ekspartner ihjel

sommerhus i solskin
Livsstil

Drømmer du om et sommerhus?
- her er det billigst

lykkeligt par
Kendte

Karsten Ree har
tabt milliardbeløb

isabella
Nyheder

Isabella Arendt forlader Kristendemokraterne

biler på motorvej
Krimi

Bil i brand - massiv kø på motorvej

lækkerier på et bord
Nyheder

Spis det ikke - olivenprodukt tilbagekaldt

Amber Heard i retten
Kendte

Heard afviser afføring
i Johnny Depps seng

mand poserer
Kendte

De kendte mindes

Sidney Lee

mand med bandana
Kendte

Sidney Lee er død

tre x factor dommere sidder bag bord
Kendte

Martin Jensen færdig 
i X Factor

syv personer poserer i farvestrålende tøj
Kendte

Syg Lisbet Dahl

færdig i Cirkusrevyen

mand poserer
Nyheder

Kendiskok alvorligt

skadet i knivangreb

beredskabsfolk arbejder ved togstation
Krimi

To personkørsler på

samme station

ugeblad på hylde
Krimi

Se og Hør

frifundet 

håndsprit
Helt vildt

Skolepiger fik

håndsprit

i stedet for vand

person holdes for munden
Krimi

Filmede naboens børn:

Tiltalt for seks

voldtægter af børn

skole set fra vejen
Krimi

Mystik om ulykke på skole: 22-årig kvinde dør

kvinde smiler til fotografen
Kendte

Annette Heick:
Lys og lykke med
en anden mand

piller
Nyheder

Advarer: Medicinrester kan ende i forkerte hænder

mand bruger kikkert
Nyheder

Første officielle sommerdag - mange får op til 25 grader

byggekraner
Krimi

Advokat tiltalt i bestikkelsessag om millioner

ægtepar snakker
Helt vildt

Ægtepar sagsøger søn:

Vi vil have et barnebarn

kroen brænder
Krimi

Efter ti måneder: Ejere får nedbrændt historisk kro tilbage

demonstration i sri lanka
Nyheder

Kriseramt land løber snart tør for benzin

ikea-logo på facade
Nyheder

Ikea handler stadig med Rusland

Tina Müller
Kendte

Tina Müller:

Venter barn til efteråret

lottokupon udfyldes
Nyheder

Lotto:

Lollik vinder 16 millioner

piger på badebro
Nyheder

Sol over Danmark:

Det gode vejr fortsætter

Underholdning

Zelenskyj: Vores musik erobrer Europa

voldsom brand flammer
Krimi

Sommerhus i flammer

politi står skrevet på døllefjelde
Krimi

Efterlyst for drab på Døllefjelde

britney spears
Kendte

Britney Spears:

Mister ufødt baby

ligblomsten blomstrer
Nyheder

Ligblomsten blomstrer:

Stanken breder sig

Ukrainske militærfolk k
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb natten i Ukraine

Ukrainske Kalush Orchestra, der vandt Eurovision lørdag
Film og TV

Tror på Eurovision-værtskab i 2023

Nyheder

Ukraine vinder Eurovision

En politimand med mundbind ved et supermarked
Nyheder

Mindst 10 dræbt i supermarkeds-skyderi i New York

Spillere på banen
Sport

Liverpool i ny triumf

politiafspærring
Krimi

Mand knivdræbt på kræmmermarked

Dinosaur
Dyreliv

Jurassic Park-dino solgt for formue

tanks på landevejen
Nyheder

Ukraine regner med at vinde krigen inden nytår

Mélanie Joly, med sin ukrainske ministerkollega, Dmytro Kuleba
Nyheder

Bebuder flere sanktioner mod Moskva

Luc Boris André
Nyheder

Dansker på scenen ved Eurovision