Christiania skal tæmmes
Hvis christianitterne siger ja til udspillet fra Slots- og Ejendomsstyrelsen vil de kunne se frem spændende, eksperimenterende ny arkitektur baseret på økologi og bæredygtighed.

Medbyg, selvbyg, økologi og bæredygtighed.

Sådan lyder nogle af visionerne for fremtidens byggeri på Christiania, hvis ellers christianitterne siger ja til det endelige udspil om fristadens fremtid fra Slot-og Ejendomsstyrelsen, som blev offentliggjort mandag.

Det skyldes ikke mindst, at Fonden Realdania har meldt sig med interesse for at bygge boliger på Christiania.

»Vi vil gerne være med til at lave et bygge- og boliglaboratorium på Christiania, hvor vi vil arbejde for det krøllede, mangfoldige og foranderlige,« siger administrende direktør for Realdania Flemming Borreskov.

Han forestiller sig, at Realdania vil komme til at bygge boliger, som bliver til ved medbyg og selvbyg. Det vil sige, hvor det bliver støbt fundamenter, anlagt rør, ledninger, toiletter, mens resten kan bygges af de kommende beboere. Derudover vil det blive byggerier, hvor der er tænkt på bæredygtighed og økologi.

Netop derfor mener Christianias advokat, at der i det endelig udspil ligger nogle spændende perspektiver for christianitterne.

»Jeg mener, at Christiania bør forholde sig seriøst til det endelige udspil, hvor der er fokus på værdier, som ligger helt i tråd med christianitternes egne,« siger advokat for Christiania Knud Foldschack.

Også boligorganisationen KAB, der administrerer omkring 35.000 boliger i København, og som har været med til at forhandle det endelige udspil på plads, ser gode muligheder for Christiania.

»Det kunne blive et unikt boligeksperiment, som ville gøre det muligt for christianitterne at fortsætte med at leve deres tilværelser, sådan som de selv vil – men indenfor for rammerne af christianialoven,« siger administrerende direktør for KAB Jesper Nygård.

Flemming Borreskov ser selv Fonden Realdania, som tidligere har støttet almennyttige formål indenfor byggeriet, som en »kommerciel filantrop«.

»Vi mener, at der i et moderne samfund skal være plads til det krølllede, og vi vil derfor gerne være at bygge det, samtidig med at vi sikrer, at det bliver byggeri, som opføres i henhold til lovens bestemmelser. Vi altså ikke blot en velpolstret pengekasse, der gør det her for at maksimere profitten,« siger Flemming Borreskov.