Christian Tafdrup fylder 40: Jeg har pisket mig selv i mange år
Christian Tafdrup fik hele Danmark til at diskutere parforhold og kønsroller, da han i vinter fik premiere med filmen "En frygtelig kvinde". Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
Alder har på mange måder været en målestok for filminstruktør Christian Tafdrup. Nu fylder han 40 år.

Opmærksomheden er skyllet ind over filminstruktør og skuespiller Christian Tafdrup, efter at han i december fik premiere med filmen "En frygtelig kvinde".

Filmen fik hele Danmark til at diskutere parforhold og kønsroller midt i en ophedet Me Too-debat, og pludselig stod Christian Tafdrup med den markante gennembrudsfilm, han havde kæmpet for at nå, inden han fyldte 40.

I hans hoved har der nemlig hele tiden været en magisk grænse ved de 40 år, og Christian Tafdrup er med egne ord både stolt og lettet over, at han nåede i mål.

For hans 30'ere var et kapløb med tiden, fortæller han.

- Jeg har været optaget af, at der var en horisont derude i form af tallet 40. Hvis det ikke lykkedes mig at lave tre spillefilm og være etableret som instruktør inden da, så skete det nok aldrig.

- Jeg har haft nogle urimeligt hårde krav til mig selv og tårnhøje ambitioner, og det har jeg ligget søvnløs over, forklarer Christian Tafdrup, der søndag den 8. april fylder 40.

På sit skuespiller-cv kan han skrive roller i en lang række teaterforestillinger samt i film og tv-serier som "Efter brylluppet", "Lærkevej" og "Borgen".

Han har instrueret flere kortfilm, og foruden "En frygtelig kvinde" står han også bag filmen "Forældre" og novellefilmen "En forelskelse".

Dermed kan han sætte endnu et kryds på sin to-do-liste.

- Det er første gang, jeg er et sted, hvor jeg tænker, at jeg er lykkedes med det, jeg satte mig for karrieremæssigt, og jeg er lettet og stolt over det.

- Men jeg har også pisket mig selv. Jeg er blevet stresset over at se kolleger etablere sig og hive den ene pris efter den anden hjem. Jeg blev jo også ældre, og der skete noget med min arbejdsiver. Samtidig ville jeg også gerne have et barn.

- Så det har også været en slutspurt, hvor jeg virkelig har trykket speederen i bund, fortæller Christian Tafdrup.

Derfor har han også besluttet at lette foden fra speederen i sine 40'ere.

Sige nej til for mange opgaver og i stedet fokusere sin energi på det, han virkelig vil.

For Christian Tafdrup er det instruktørrollen, som for alvor trækker nu.

- Inden jeg bliver 50, vil jeg gerne lave en trilogi. Jeg sætter et årti af til det, ellers stresser jeg for meget.

- Jeg har aldrig lavet en film med noget, der bare ligner et normalt budget, så det vil jeg gerne nu. Nu har jeg aftjent min værnepligt med low budget-film, siger han.

Kort inden sin 40-års fødselsdag har han taget hul på rollen som teaterinstruktør med forestillingen "Biedermann og brandstifterne" på Aarhus Teater.

Og så har han fået et mere afslappet forhold til alder.

Det er dog lidt underligt nu at træde ind i det årti, som i så mange år har været hans skillelinje mellem fiasko og succes, fortæller Christian Tafdrup.

- Jeg har altid frygtet det lidt, men jeg kan også godt mærke, at alder klæder mig. Jeg har det bedre, jeg synes også, jeg ser bedre ud, og jeg føler mig langt mere afslappet, end da jeg var yngre. Jeg har tidligere været patetisk optaget af alder.

- Jeg har brugt mange år på at bekymre mig for meget, og det er vigtigt for mig ikke at fortsætte sådan. Det hjælper også, når man får et barn, for så flyttes fokus lidt væk fra en selv, forklarer Christian Tafdrup, der har en datter på to år med kæresten Natalie Toro Stokholm.

Hans mor fortalte ham engang, at den bedste alder er mellem 40 og 50, og selv om han først lige skal til at tage hul på de år, tegner det allerede godt, understreger Christian Tafdrup.

- Jeg har ikke dødsangst mere, og jeg synes, livet er bedre. Jeg har en familie og laver det, jeg har drømt om. Det er, som om der er erobret noget land, og nu skal jeg bare fortsætte.

/ritzau/