Chili giver smertefrie fødsler
Forskere har fundet en måde at bedøve smerter på uden at musklerne også bliver følelsesløse. Om få år vil kvinder for eksempel kunne føde smertefrit, men ikke være lammede som under de bedøvelser, de får i dag

Hvem har ikke prøvet at være til tandlægen og kommet ud af stolen med en savlende mundvig og et lammet ansigt? Og hvor mange kvinder har ikke sagt nej tak til en smertefri – men også følelsesløs – fødsel, fordi de ville kunne mærke deres eget barn komme til verden?

Lammer alle celler

Om ikke særlig mange år vil det sandsynligvis være fortid. Amerikanske forskere har nemlig kigget i naturens skuffer og fundet et stof fra chilifrugten frem, som kan bedøve smerter, men som ikke samtidig gør os følelsesløse eller lammede det sted, hvor nålen bliver stukket ind.

Hemmeligheden bag den nye måde at slippe for smerter på er et stof kaldet capsaicin, som findes i chilier.

Nuværende bedøvelsesmidler bedøver ved at lamme alle nervecellerne i det område, der ikke skal gøre ondt, både dem, der føler smerte, men også dem, der gør, at vores krop kan bevæge sig og føle berøring.

Smertelindring i dag

I stedet har Bruce Bean fra Harvard Medical School og hans kolleger fundet en måde at få bedøvelsesmidlet til specifikt kun at snuse sig frem til smertenervecellerne.

»Det ville være rigtig godt, hvis man kunne udvikle sådan en bedøvelse, Det ville være en helt ny måde at kunne give kvinder smertefrie fødsler på. Som det er nu, så lammer en epiduralbedøvelse muskulaturen i den bløde fødselsvej,« siger afdelingsjordemoder på Rigshospitalet Kirsten Byder. Det betyder, at kvinden ikke rigtig kan nærke, når barnet er på vej ud, og hun har heller ikke så nemt ved at presse det ud.

»Med en epidural som i dag tager fødslen ofte en del længere, fordi barnet kan være længere om at komme ned i bækkenet. Når musklerne bliver lammet, så er der heller ikke den naturlige perilstatik i livmoderen og fødselsvejen, som gør, at barnets hoved kommer til at dreje sig ordentligt på vej ned i bækkenet og på vej ud. Det gør, at det kan blive sværere at få barnet ud, og det kan også blive mere nødvendigt at tage barnet ud med sugekop,« siger Kirsten Byder.

Kommer om få år

Thomas Graven Nielsen fra Center for sansemotorisk Interaktion ved Aalborg Universitet mener, forskerne har ramt hovedet på sømmet.

»Det er den her slags resultater, der er helt centralt ved smerteforskning i dag. Vi leder efter midler, der blokerer de helt rigtige smerter og kun indvirker dér. Perspektivet er også, at man måske bedre kan gøre patienter med kroniske muskelsmerter eller sådan noget som en tennisalbue helt smertefrie,« siger han.

Forskerne regner med, at teknikken kan blive taget i brug i løbet af få år, da stofferne i bedøvelsesmidlet allerede er godkendt til klinisk brug hos mennesker.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.