Chefredaktør til studenter: "Vær til stede i dit liv"

DET ER mig noget imod at skulle prise årets kuld af studenter. Ja, de er både smukke, kloge og sikkert ofte fulde i disse dage. Men vi bør også hylde vores faglærte snedkere, tømrere, grafikere, kontorassistenter med mange flere. Vores kultur med at hylde huerne har det med at overse alle de andre unge, der færdiggør en ungdomsuddannelse. Måske ikke i juni, og slet ikke med køreture rundt på ladvogne, hvor jublen og festen er smittende.

Nuvel, en hyldest får de her. Jeg håber, at nogen er ædru til at læse og ikke forlods har opgivet en gammel støder. Som det hedder i Baz Luhrmanns fine tekst til årgang 99.

”Be careful whose advice you buy, but be patient with those who supply it”

DER ER altid basis for optimisme. Du er født i et af verdens rigeste, mest trygge og tillidsfulde samfund. Det er heldigt for dig, og du skal være ydmyg over for det held. Hvis du glemmer det, tag et kig på de mange mennesker fra Afrika, der kaster sig ud i desperate og farlige rejser for at nå en usikker fremtid i en proppet asyllejr.

Der er mange mennesker, der godt vil være i dit sted. Så når du møder modgang i livet – og det gør ALLE! – så tænk over, at mange stadig gerne ville være i din position. Det kan næsten altid blive værre.

Måske ved du allerede, hvad fremtiden bringer. Måske skal du læse på Uni, Handelshøjskolen eller et seminarium. Måske skal du holde sabbat, ud at rejse eller arbejde for lige at prøve noget andet efter et helt liv i vuggestue, børnehave, skole og gymnasium. Jeg forstår dig, nok er nok!

DEN KOMMENDE tid er meget vigtig for dig, så nyd den og værdsæt den. Du er fri, som du sjældent vil føle dig igen, og som du aldrig har følt dig før. Lad ikke nogen presse dig ind i noget, du ikke rigtig føler for. Forhast dig ikke, før du ærligt kan sige: Dette tror jeg bliver så spændende. Gå med dit instinkt! Det vil ikke altid føre derhen, hvor du troede eller håbede. Men du vil vide med dig selv, at du gjorde det, du følte var rigtig på tidspunktet. Det er en god følelse at have, og der kommer større begivenheder i dit liv senere.

Du bliver far eller mor. Du skifter måske spor i arbejdslivet, og du kommer til at vise hensyn til andre, hvis du vil være del af et forhold, et venskab og lange relationer.

Tænk over, hvad det vil sige at være dansk. Jeg blev student i 1988, og det bliver ikke det samme for dig. Du lever i en multikulturel kultur, og selvom etnisk danskere stadig fylder mest, vil dit liv og dit land udvikle sig mere mangfoldigt end for min generation. Det rummer mange muligheder, lige som teknologi har reduceret afstande i tid og sted. Du er ”always on”, og du har allerede rejst mere end de fleste 50-årige. Tror jeg!

Amerikanske politikere har flere gange sagt om Danmark, at ”vi bokser over vores vægtklasse”. Med det mener de – og jeg er enig – at Danmark gør det bedre, end man skulle forvente af et land med godt 5 mio. indbyggere. Danskere tager internationalt set ansvar, vi respekterer demokratiske beslutninger, og vi går naturligt ind for samhandel og frie borgeres frie ret til at udtrykke sig.

DU SKAL ikke rejse særligt mange gange, før nogle af de holdninger ikke gælder for alle. Som dansker vil du ofte opleves som at repræsentere et land, der har meget at byde på. Det forpligter, og derfor er du måske lidt skamfuld over nogle af de debatter, vi har herhjemme. Og som ikke er i ”super sværvægt” for nu at bruge bokse betegnelsen.

Men danskerne ER frie og (næsten alle) tolerante mennesker. Vi stoler på hinanden, og vores politikere træffer bedre beslutninger for os, end du tror. Rød, blå eller Alternativet. Tro ikke på de sidste, når de siger, at den næste valgperiode er sidste chance for at redde jorden. Det er politisk demagogi, når det er værst!

Hvordan du nu end vælger at fortolke at være dansk og træffe dine valg efter de fortjente fejringer og fester, så er der kun én ting, jeg virkelig håber, du vil tage til dig: Vær der!

Vær til stede i dit liv. Hvis du fortryder noget en dag, er det nærmere det, du ikke gjorde, end de fejl du begik. Livet er ikke en tilskuer-sport, og det er næppe muligheder, du mangler. Tværtimod, kan du føle?

Gør en forskel, helst for andre. Den følelse, det giver at have gjort noget godt eller hjælpsomt for andre, varer længst. Tag på et togt af oplevelser, men vis hensyn på din vej. Til sidst i livet taber du alligevel det hele. Lige som alle os andre. Så vær til stede i dit liv.

Tillykke!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.