Blogindlæg Chefredaktør om sundhedsreform: Løkke satser stort

Hvis nogen er i tvivl, så fjerner statsminister Lars Løkke Rasmussen den tvivl ved et pressemøde kl. 10 i dag: Valgkampen er reelt i gang. Den starter med en regerings-offensiv på sundhedsområdet.

Men det er en offensiv født i interne spændinger i Venstre. Her har samtlige regionspolitikere advaret mod det, som en talstærk skare af regeringens ministre bl.a. vil præsentere i dag: En afvikling af de folkevalgte regionsråd.

Regeringen vil organisere ansvaret for sygehuse og sundhed på en ny måde. De fem regioner skal nedlægges. Vi skal have en bestyrelse på toppen med navnet ”Sundhedsvæsnet Danmark” med fem nye sundhedsforvaltninger og 21 lokale sundhedsfællesskaber. 

I går blev medlemmer af regeringspartierne og regionale topfolk indviet i planerne.  Det er især de sidste, der får et stort ord at skulle sige de kommende uger og måneder.

Der er 205 regions-politikere i Danmark. De står til at miste jobbet og risikerer at være i gang med deres sidste valg-periode. Statsministeren vil gøre dem overflødige. Løkke kaster sig altså ud i et stort opgør med Venstres regionale bagland kort før den formelle valgkamp skal i gang.

Venstres formand for Region Syddanmark, Stephanie Lose, har klart udtrykt sin skuffelse ved udsigten til at miste sit embede. Hun frygter, at prioriteringerne i sundhedsvæsnet vil mangle politisk helhedstænkning. At der kommer til at mangle et folkevalgt niveau.

Det bliver en stor pædagogisk og kommunikationsmæssig udfordring, Løkke og fem andre ministre tager hul på ved dagens pressemøde. Kan de overbevise egne lokale rødder og aktive om, at det er den rigtige medicin for at gøre sundhedsvæsnet stærkere? Kan de frem mod valget overbevise danskerne om, at det er det rigtige at gøre? At patienter oplever nærvær og at hospitaler drives effektivt?

Vi er mange, der har mødt bureaukrati og frustrerende langsommelighed ved behandlinger.

Oppositionen vil ikke nedlægge regionerne. Dermed får vi en ægte rød vs. blå i den kommende valgkamp. Derfor er det altafgørende for Løkke, at han kan skabe opbakning blandt sine egne til planen.

Han har Kristian Thulesen Dahl med sig i kampen. Men DF kommer nu sammen med regeringen til at argumentere for, at en ny model skaber mere nærhed, ikke mere centralisering.

Hvor denne snak og tro om struktur ender, er umuligt at sige. Men det er en klar gambling fra Løkkes side før en valgkamp, han ligesom ved indgangen til 2011 er favorit til at tabe.

Dengang var det til Helle Thorning-Schmidt, men det blev en snæver afgørelse. Dengang gjorde Løkke op med efterlønnen, og fik de radikale med på det.

Nogle syntes, det var modigt. Andre at det var unfair mod de mange danskere med belastende job. Reelt et problem vi otte år senere ikke har fået løst.

Høster Løkke medvind for mod til at gå op mod en tung og ineffektiv struktur, vil han vinde momentum før den formelle valgkamp går i gang.

Bliver de kommende dage tværtimod en protestparade af vrede regionspolitikere og lokale græsrødder, kan valgkampen ikke starte værre for Løkke.

I dag starter slåskampen. Den kamp handler især om, om du tror, regeringen kan sikre bedre sundhed.  Eller om reformens afsked med de folkevalgte regionspolitikere betyder mindre demokrati.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

via Listen To News