Blogindlæg Chefredaktør: Kan Løkke samle Venstre?

- Vi har haft et rigtigt godt møde i Venstres hovedbestyrelse. Det skulle vi bestemt have haft noget før.

Statsminister Lars Løkke evaluerede fredag aften på et problem, han i stor grad har skabt for sig selv. Udspillet til en ny sundhedsreform deler Venstre. Det kan få stor betydning for den kommende valgkamp.

Noget skal der ske.

Ikke kun i Venstre, men især i vores sundhedsvæsen, hvor flere ældre de kommende år vil øge belastningen på sygehuse og de mange faggrupper, der arbejder med sundhed. Læs fx sygeplejersken Anja Refsgaards fortælling om arbejdspresset på Roskilde Sygehus

- Jeg var presset til et punkt, hvor jeg mistede min arbejdsglæde, og jeg kunne mærke, at jeg ville blive alvorligt syg, hvis jeg fortsatte. Jeg blev nødt til at sige stop, fortalte hun til Avisen.dk

Der er udbredt enighed om, at vores sygehuse og generelt vores sundhedsvæsen skal fungere bedre.

På Christiansborg kommer det lige nu til at handle om de 5 regioner, og hvad der skal ske med dem. Det er regionerne, der har ansvaret for sundhed og regional udvikling. Der sidder folkevalgte politikere i dem, og Lars Løkke synes sindet – vi ved det ikke definitivt – at nedlægge regionerne for at etablere noget nyt.

Dansk Folkeparti har længe ønsket regionerne borte. For blot et par dage siden skældte sundhedsordfører Liselott Blixt ud på regionerne, fordi de ikke kan se fidusen i at opkræve gebyr hos patienter for bistand til tolkning hos lægen.

Siden maj 2018 har regeringen bebudet, at der vil komme et udspil til en ny sundhedsreform. Otte måneder senere handler det mest om regionernes fremtid. De regionsvalgte V-politikere er meget utilfredse med udsigten til at blive overflødige og en usikker fremtid for det regionale demokrati.

Der kom ingen afklaring fredag aften. Løkke bebudede, at Venstre vil stå samlet efter mødet i hovedbestyrelsen. Det er givet, at DF er klar med krabasken, hvis ikke der lægges op til en afvikling af regionerne.

Men det forslag kan have en høj pris for Venstres formand. At lancere et opgør med regionerne lige inden et valg, vil få lokal frustration til at bryde ud i lys lue.

Lars Løkke skoser Mette Frederiksen for ikke at kunne samle oppositionen. Hvad hvis han selv ikke kan samle sit parti?

Det kommende sundhedsudspil er tænkt som en offensiv satsning for en statsminister, der er bagud i meningsmålingerne. Hvis det drukner i internt kævl og bævl om struktur, bliver det en meget kort offensiv for Løkke.

Socialdemokratiet nyder den interne splid i Venstre og har lanceret udendørs kampagner, hvor Mette Frederiksen bl.a. står med en ældre borger og taler om ”mere nærhed, mindre centralisering”.

Ingen kan være imod det. Så det vil være ret udygtigt af Venstre at gøre den kampagnelinje bedre ved selv at kløjes i eget udspil. 

Det er valgkamps-sæson, og modstandere vil få interne sprækker til blive større. Medier vil fokusere på det, der skiller, ikke samler. Alt det ved den garvede statsminister. Han kender landskabet.

I fredags udtrykte han empati over for de frustrationer lokale V-folk har ved at sige, at ”når man leger med tanken om at lave om på noget kendt, skaber man en naturlig utryghed. Det er mit ansvar, at den utryghed vokser frem.”

Hermed sagt – og så faktisk ikke sagt særlig meget. Danmark venter på statsministeren. Hvordan foreslår han og Venstre, at vores sundhedsvæsen skal udfolde sig i fremtiden? Kan blå blok og Venstre stå sammen om det udspil?

Hvis forslaget til et nyt sundheds-Danmark kvæles i intern Venstre-splid, er det en svækket statsminister, der skal føre sit parti ud i sin måske sidste valgkamp.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

via Listen To News