Blogindlæg Chefredaktør: Intet uden mildhed

Skuespilleren Flemming Jensen gav mig den kloge overskrift.

At man ikke opnår noget virkelig vigtigt eller varigt uden at være mild. Flemming Jensen har det fra hans afdøde ven, Jesper Klein, der havde det som familievalgsprog.

Det rinder mig i hu op til de kommende juledage, hvor vi samles med familie (med mindre vi er enlige og ikke har nogen af fejre højtiden med) og spiser og drikker mere, end vi burde.

Mange af os giver materielle gaver væk til en højere pris, end vi burde. Og den 27. december er der ”bagcool” jul i Magasin og mange andre steder. Så skal der byttes, skal der!

Mildhed var der ikke til Louisa Vesterager og hendes norske veninde, der i mandags brutalt blev myrdet i et telt af nogle galninge i Marokko.

Man spørger: hvorfor? To kvinder, hvis største fejl var at have tillid til andre mennesker og mod på at se verden og gå rundt i den. Gå rundt med deres rygsække og møde andre mennesker. Det skulle uforvarende koste dem livet. Ondt og meningsløst.

Så er der langt til mildhed.

Her i december kortlagde Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at antallet af børn, der lever under fattigdomsgrænsen er 64.500 (2017 tal). 64.500 børn lever i familier, der har en indkomst under halvdelen af medianindkomst. 64.500 svarer til alle indbyggerne i landets sjette største by, Randers.

Det er ikke mildt. Det er trist og forkasteligt!

Jeg kunne skrive langt, alt for langt, om mange urimeligheder. Men budskabet her er kun det overordnede: mildhed. Den er svær at mobilisere. Jeg står ofte i situationer, hvor vrede, frustration eller skuffelse er de nærmeste følelser.

Til jul er vi dog lidt bedre mennesker ved hinanden.

Vi besinder os på mildhed. Vi bliver rørt over sentimentale og romantiske film i tv. Vi tager det mere roligt, og nogle åbner sågar hjem eller hjerter for folk, man ellers bare ville gå tavst forbi på gaden.

Så – hvorfor kun til jul? Det er det svære spørgsmål og den vinkel på livet, vi alle jævnligt må stille os selv.

Der er en verden uden for os selv. Det er en verden som - alt andet lige og trods forskel i social status - kun fuldt nås ved mildhed.

Glædelig jul!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

via Listen To News