Blogindlæg Chefredaktør i nytårs-opråb: Frie medier er pressede

JOURNALISTERS JOB ER, at få den bedst opnåelige version af sandheden frem.

Det burde være et ret indlysende udsagn, men tragisk nok står vi midt i en tid, hvor sandheds-søgende journalistik er under et foruroligende stort pres.

Eksemplerne står i kø. USA's præsident Donald Trump står for et tosidet angreb mod frie medier, som han uden dokumentation ofte beskylder for at udvikle ”fake news” (fup historier). Han har ved sine ”rallies” udråbt medier som ”fjender af folket”. Det er tæt på Mussolini og andre demagoger, der helst er en kritisk presse foruden.

TRUMP NØJES IKKE MED at opstille et kunstigt og politisk motiveret fjendebillede mellem borgere og medier. Han udfordrer tempoet i nyhedsstrømmen ved flere gange i døgnet at tweete sine holdninger og beslutninger ud.

Ofte i et sådant tempo, at kun de færreste kan følge med. Og det tager tid at faktatjekke hans udsagn.

Trump har med sin overlegen forståelse af, hvordan sociale medier aldrig bliver mættet af nye udsagn helt grundlæggende ændret den politiske kommunikation.

Det er et evigt angreb. Hvis du er trængt af en given sag, lancerer du en ny vinkel på noget andet. Nyhedsmedier skal have noget nyt at sende. Tempoet er non stop.

DER SYNES HELLER IKKE at være større konsekvenser af at sige eller ytre noget, der åbenbart er forkert.

Kort før jul målrettede Ungarns regering en misvisende EU- og immigrationskritisk video mod danskere. Videoen manipulerer - via Facebook - udtalelser fra lederen af den liberale gruppe Alde, belgiske Guy Verhofstadt, om migration.

I videoen siger en mandestemme:

"Dette her er Guy Verhofstadt. Han vil have mere migration. 1,8 millioner migranter er kommet til EU siden 2015. Flere millioner ønsker at komme."

Men citatet er klippet ud af et interview fra 2014, hvor Guy Verhofstadt siger:

"Vi har brug for migration, men det skal være lovlig migration. I øjeblikket har vi det modsatte. Vi har ulovlig migration og menneskesmugling."

Videoen er sendt fra den ungarske regerings officielle Facebook-konto. Det er ikke et angreb på den frie presse. Det er en manipulation af en politiker, hvor et udsagn forvrænges ind i en kontekst på et såkaldt ”socialt medie”, der ikke faktatjekker ytringen fra den ungarske regering.

Ligeledes før jul afdækkede Altinget, hvordan webrobotter tilsyneladende har spredt forkerte oplysninger om Danmarks tilslutning til Marrakesh-aftalen (en omstridt FN-migrationspagt).

Misinformationen og en række påstande skulle skabe modstand imod dansk tilslutning til pagten. Hvem der har stået bag misinformationen, er ikke afdækket.

Det er politisk motiveret manipulation.

I DEN HELT ALVORLIGE SKALA tages undersøgende journalister helt ude af spillet, vildt nok!

Flere steder i Østeuropa blev sandheds-søgende journalister slået ihjel. Årets mest uhyggelige sag er nok drabet på saudiske Jamal Kashoggi på et konsulat i Istanbul i oktober. Ifølge organisationen Journalister uden Grænser blev 80 journalister på verdensplan slået ihjel i 2018.

Hvis du er i tvivl om, hvad kritisk og undersøgende journalistik kan føre til i et samfund, så spørg Danske Bank og afdækningen af deres gigantiske hvidvask. Her har Berlingske Tidende fornemt ført an og anses som storfavorit til i næste uge at hjemtage Cavlingprisen for den afsløring.

Svindlen med udbytteskat, som DR-journalister strålende har afdækket, er et andet eksempel på, hvordan det i nogle tilfælde er fri journalistik, der skal afdække svindel og misbrug af dine og mine penge.

SAGERNE BEHØVER IKKE at være så voldsomme og omfatte drab eller gigant svindel.

Det er selve muligheden for, at journalister kan få svar på spørgsmål og have mulighed for at undersøge magthaveres handlinger, der er central i et demokrati.

Læg dertil, at over hele verden er der ikke stor vilje til at betale for den journalistik, der koster ekstra. Fordi den tager lang tid at få frem, og ikke altid ender med afdækning af noget kriminelt.

Det er Carl Bernstein – en af de to Watergate-journalister – der siger, at journalisters job er, at få den bedst opnåelige version af sandheden frem.

Når man lægger skruppelløse politikere, faktuel fup fra sociale medier, behændige presserådgivere og en global trængt situation for betalt indhold sammen – ja, så er den bedst opnåelige version udfordret. Hver dag, hver time, hvert minut.

Uanset hvad du ellers må mene om os journalister - og det meste er sikkert kritisk – så er frie medier betingelsen for et levende demokrati.

Måske vi ikke føler os truet på det i Danmark i 2018. Men som eksemplerne ovenfor viser, så skal vi ikke så langt fra andedammen for at konstatere, at de frie medier i den grad bliver presset på flere fronter.

Godt nytår!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

via Listen To News