Nye tal: Chefer har fordomme om disse medarbejdere
Der er mange fordomme om ældre medarbejdere blandt arbejdsgivere, viser ny undersøgelse. Foto: Lisbeth Holten
Ældre medarbejdere er dårlige til at lære nyt, og de er mindre kreative og produktive end yngre kræfter, lyder det fra en række chefer i en ny undersøgelse.

Denne artikel er oprindeligt bragt på HK/Privatbladet og bliver publiceret på Avisen.dk som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af den jourhavende på Avisen.dk. HK er en del af ejerkredsen bag A-Pressen, der ejer halvdelen af Avisen.dk.

Medarbejdere over 60 år mestrer slet ikke ny teknologi lige så godt som yngre kolleger. De er heller ikke lige så gode til at lære nyt. Og de er både mindre kreative og produktive, end dem i 30’erne.

Sådan tænker rigtig mange arbejdsgivere. Det fremgår af en undersøgelse blandt HR-ansatte og afdelingsledere på mere end 2.000 danske arbejdspladser, som Per H. Jensen, professor ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet, står bag.

- Fordommene er ikke overraskende. De afspejler, hvad vi tidligere har set i tilsvarende undersøgelser, siger Per H. Jensen til HK/Privatbladet.

- Fordomme er problematiske i sig selv, fordi de er meget selvforstærkende, og fordi de ikke siger noget hos det enkelte individ. Masser af forskning viser, at der er større forskel på personerne inden for en aldersgruppe, end der er mellem forskellige aldersgrupper.

Men også blandt lønmodtagerne hersker der fordomme. Det viser en ny undersøgelse blandt 1.719 medlemmer af fagforeningen HK/Privat, som Epinion har lavet. Mens medlemmerne over 50 år fremhæver klassiske dyder som stabilitet, viden og grundighed som deres styrker, udpeger dem under 40 år primært mere moderne dyder som at være omstillingsparat og idérig som deres egne styrker.

Ifølge Per H. Jensens forskning slår arbejdsgivernes fordomme dog ikke igennem, når det kommer til at ansætte og fyre ældre medarbejdere. Men:

- Når det er sagt, så er det vigtigt at slå fast, at vores undersøgelse her ikke påstår, at der ikke foregår diskrimination af ældre medarbejdere. For diskrimination kan have subtile former, som vi ikke kan læse af vores data, som fx i fordelingen af arbejdsopgaver og sociale relationer - hvor en medarbejder i yderste konsekvens føler sig presset ud, siger Per H. Jensen til HK/Privatbladet

Samtidig er det formentlig de gode tider og den lave arbejdsløshed, vi kan takke for, at fordommene ikke slår ud i direkte diskrimination ved fx ansættelser, fastslår Per H. Jensen:

- Som arbejdsgiver kan du i dag ikke rigtig tillade dig at udleve dine fordomme, hvis du vil have arbejdskraften. Men jeg kan da godt frygte for, hvad der sker, når det bliver mindre gode tider.

Lønmodtagerne selv er heller ikke i tvivl om, at alder spiller en rolle, når arbejdsgiverne skal hyre. 8 ud af 10 HK/Privat-medlemmer på tværs af alle aldre tror, at alder spiller ind, når en arbejdsgiver skal beslutte sig for en ny medarbejder. Og 0 pct. - altså nul - svarer, at de tror, at folk over 50 år er de mest eftertragtede.

- Og alene det, at du som fx ledig 60-årig går ind til jobsøgningen med den fornemmelse er et problem.

- Jeg har tidligere lavet undersøgelser, som viser, at ældre er langt mere desperate, når de søger job. På godt og ondt. For de får jo ofte et job, men måske ikke lige den type job, de ønskede sig. De er i langt højere grad villige til at gå på kompromis med deres ønsker, gå ned i løn, gå ned i tid, eller tage et lavere rangeret job, end de er kvalificeret til, fortæller professor Per H. Jensen.