Charlotte Rampling: Oscar-boykot er racisme mod hvide
Den britiske skuespiller Charlotte Rampling blander sig i debatten om manglende Oscar-nomineringer af sorte skuespillere og filmfolk. Arkivfoto. Foto: Clemens Bilan/CLEMENS BILAN/PICTURE-ALLIANCE/DPA/AP IMAGES
Oscar-nomineret skuespiller kritiserer sorte for deres boykot af årets Oscar-uddeling.

I stærk kontrast til den Oscar-nominerede filmstjerne Mark Ruffalo siger filmskuespilleren Charlotte Rampling, som også er nomineret til en Oscar, at kritikken af årets nomineringer er "racisme mod hvide".

Rampling, som er nomineret for sin rolle i ægteskabsdramaet "45 år", siger i et interview med den franske radiostation Europe 1, at hele kampagnen for en boykot af Oscar-ceremonien 28. februar er racistisk i sig selv.

- Den er racistisk over for hvide. Man kan aldrig vide med sikkerhed, hvad der ligger til grund for nomineringerne, men måske fortjente de sorte skuespillere ikke at komme med på den afgørende liste, siger hun.

Rampling, som er medlem af Oscar-akademiet, giver også udtryk for, at hun ikke vil støtte et forslag om indførelse af kvoter.

- Hvorfor sætte folk i bås? I dag er de alle mere eller mindre accepteret. Folk vil altid tale om, at "Ham der, han ser mindre godt ud," og "Ham der, han er for sort" og "Ham der, han er for hvid".

- Nogen vil altid sige, at nogen er for meget af et eller andet, men betyder det, at der skal være en masse mindretal alle steder?

Rampling er en af 20 hvide skuespillere, som er nomineret til en Oscar.

En række Hollywood-stjerner - Will Smith, Jada Pinkett Smith og den afro-afrikanske instruktør Spike Lee - vil boykotte årets ceremoni og kritiserer i skarpe vendinger, at alle de nominerede i skuespilkategorierne for andet år i træk er hvide.

Blandt andre George Clooney har støttet deres kritik. Mark Ruffalo, der er nomineret for filmen "Spotlight" om sexmisbrug i den katolske kirke, siger også, at nomineringerne er udtryk for racisme i USA.

Oscar-akademiet bliver paradoksalt nok ledet af en farvet kvinde, Cheryl Boone Isaacs, og den farvede komiker Chris Rock skal være vært ved Oscar-uddelingen 28. februar.

/ritzau/Reuters