Cementfabrik dømt for ulovlig forflytning
To tidligere ansatte har vundet en erstatningssag over Aalborg Portland, fordi de blev forflyttet til nyt arbejde, da de skiftede fagforening.

Selv om der formelt blot var tale om en forflytning til andet arbejde, var der reelt tale om en fyring. To tidligere medarbejdere ved cementfabrikken Aalborg Portland vandt torsdag en erstatningssag over deres gamle arbejdsgiver. Aalborg Byret fandt, at det var i strid med eksklusivbestemmelserne, da de to procesoperatører blev forflyttet til et markant ringere arbejde, efter at de havde skiftet fagforening fra 3F til Danmarks Frie Fagforening (DFF). Loven siger nemlig, at man ikke kan fyre medarbejdere på grund af deres fagforeningsforhold.

»Det er meget glædeligt. Vi har fået medhold næsten hele vejen rundt. En ledelse kan ikke bruge sin ledelsesret til at diktere medlemsskab af en bestemt fagforening,« siger Jørgen Mikkelsen, formand for Danmarks Frie Fagforening.

De to procesoperatører blev hver tilkendt 200.000 kroner i erstatning. Det er markant lavere end det samlede krav på 1,5 millioner kroner, de sammen med DFF var gået efter. DFF og de to procesoperatører vil derfor bruge den kommende tid på at overveje, om sagen skal ankes til landsretten.

»Det handler ikke kun om penge men også om, at sagen er så principiel, at det kunne være fornuftigt at få landsretten til at tage stilling,« siger Jørgen Mikkelsen.

Direktør i Aalborg Portland Frands Grex ønsker ikke at kommentere dommen nærmere, men i en pressemeddelese siger han, at Aalborg Portland tager dommen til efterretning.

»Hos Aalborg Portland har vi ikke eksklusivaftaler. Vi omplacerede de to medarbejdere fra natholdet til dagholdet efter uenigheder om fagforeningsforhold mellem medarbejderne. Omplaceringen til dagholdet skete for at fastholde et trygt arbejdsmiljø for alle og sikre grundlaget for at opretholde en normal produktion. Retten i Aalborg har nu vurderet, at denne omplacering var en afskedigelse på grund af fagforeningsskifte, hvilket er i strid med loven om foreningsfrihed,« udtaler Frands Grex.