Cataloniens leder trækker sig efter halvt år uden regering
Artur Mas, den fungerende leder af den spanske region Catalonien, i et forsøg på at undgå valg, rapporterer lokale medier. Avisen El Mundo skriver, at Artur Mas bliver afløst af borgmesteren i Girona, Carles Puigdemont. Foto: Wikimedia Commons/Miguel Carminati/free
Artur Mas bekræfter, at han træder tilbage som Cataloniens leder få dage før automatisk nyvalg i regionen.

Artur Mas, den fungerende leder af den spanske region Catalonien, trækker sig efter et halvt år uden regering, og få dage før et valg automatisk ville være udskrevet.

Lederen af partiet CDC, som har været frontfigur i bestræbelser på at opnå løsrivelse fra Spanien, trækker sig for at undgå et nyt regionsvalg.

- Jeg vil trække mig. Jeg vil ikke stille op som Junts pel Sis kandidat til posten som Cataloniens præsident, siger Mas med henvisning til koalitionen for løsrivelse.

Junts pel Si betyder "Sammen om Ja".

Artur Mas bekræfter, at han støtter Gironas borgmester som sit partis kandidat til præsidentposten.

Siden valget i september har Catalonien stået uden regering på grund af uenighed mellem valgets sejrende partier, som ønsker løsrivelse fra Spanien.

Hvis ikke de folkevalgte var enige om en præsidentkandidat inden 11. januar, ville Mas ifølge forfatningen være tvunget til at udskrive valg.

Artur Mas har siddet på magten siden 2010.

Koalitionen "Sammen om Ja" og venstrefløjspartiet CUP har lørdag indgået aftale om en regering, der skal videreføre arbejdet for løsrivelse.

Dermed er et nyvalg afværget, bekræfter en regeringskilde.

- Der er indgået en aftale. Vi får en regering og stabilitet, skriver Jordi Sanchez, lederen af den politiske gruppe Cataloniens Nationalforsamling, på Twitter ifølge nyhedsbureauet AFP.

CUP og Junts pel Si har været i strid om regeringsdannelsen siden valget i september.

Det lille venstrefløjsparti har nægtet at støtte Artur Mas som leder, selv om partiet blot fik en sjettedel af det antal mandater, som koalitionen fik.

I november stemte lovgiverne i Catalonien ja til løsrivelse fra Spanien i 2017 i en direkte politisk konfrontation med centralregeringen i Madrid.

Det skete under tordnende bifald, som overdøvede oppositionens medlemmer, der havde spanske flag i hånden.

/ritzau/Reuters