Catalonien er på spanden og søger om lån
Den spanske region Catalonien kan ikke betale sine regninger og ønsker et lån på 40 milliarder af regeringen.

Den gældstyngede nordspanske region Catalonien er ikke i stand til betale sine regninger, og regionalregeringen i Barcelona har ansøgt om et kriselån på fem milliarder euro, næsten 40 milliarder kroner, af centralregeringen i Madrid.

Regionalregeringen står over for at skulle betale renter og afdrag på en samlet gæld på 40 milliarder euro, næsten 300 milliarder kroner, inden årets udgang.

- Regeringen har besluttet at bede om et lån fra centralregeringens likviditetsfond, siger Francesc Homs, talsmand for den catalanske regering i Barcelona.

Men han understreger, at regeringen ikke vil acceptere nogen form for "politiske betingelse" fra Madrid.

Catalonien, der er den økonomisk vigtigste region i Spanien og står for en fjerdedel af landets bruttonationalprodukt, forsvarer nidkært sin relative autonomi og er jævnligt på kant med centralregeringen i Madrid.

Den konservative spanske premierminister, Mariano Rajoy, siger, at regeringen vil hjælpe Catalonien.

- Vi vil hjælpe på samme måde, som vi har hjulpet andre regioner. Regionerne er også spanske, og regeringen vil ikke tørre den økonomiske krise af på regionerne, siger Mariano Rajoy.

Tidligere har regionerne Valencia og Murcia også bedt centralregeringen om likviditetsstøtte for at klare gældsbyrden.

Spanien fik i sommer en støttepakke til kriseramte spanske banker på 100 milliarder euro fra de 16 andre eurolande.

Men der er stadig frygt for, at den spanske regering ikke er i stand til at klare den enorme gældsbyrde og tvinges til at bede om hjælp magen til den, Grækenland, Irland og Portugal har modtaget.

/ritzau/AFP