Catalonien er en sportslig mastodont i Spanien

Catalonien har i moderne tid udviklet sig til en af Spaniens førende regioner inden for sport.
Victor Tomas er en af stjernerne på FC Barcelonas håndboldhold.
Victor Tomas er en af stjernerne på FC Barcelonas håndboldhold. Foto: Ina Fassbender/arkiv/AFP

Den spanske region Catalonien er hjemsted for flere store sportshold og sportsbegivenheder. Her er et udpluk:

* Fodbold: Syv catalanske hold har spillet i Spaniens bedste fodboldrække, som blev etableret i 1928. I dag er der tre: FC Barcelona, Espanyol og Girona. Førstnævnte har i årtier været regnet som en af verdens bedste fodboldklubber med stjerner som Diego Maradona, Michael Laudrup og Lionel Messi.

* Håndbold: FC Barcelona Handbol har vundet de syv seneste håndboldmesterskaber på herresiden i Spanien. Gennem tiden er det også blevet til ni Champions League-titler. BM Granollers har de seneste år også tilhørt toppen af Spaniens bedste håndboldrække.

* Basketball: Sporten er stor i Spanien. FC Barcelona Basquet har vundet 18 spanske basketmesterskaber på herresiden. Det er også blevet til to sejre i EuroLeague - Europas bedste basketballturnering - i dette årtusind. Joventut Badalona var et europæisk storhold i slutningen af 80'erne og i starten af 90'erne. De seneste sæsoner har holdet ligget i den nederste halvdel af Spaniens bedste basketballrække.

* Cykling: Catalonien Rundt - Volta a Catalunya - er blandt verdens ældste etapeløb. Det køres hvert forår og har deltagelse af cykelsportens fremmeste ryttere. Vuelta a España og Tour de France benytter fra tid til anden også de catalanske veje.

* Motorsport: Før sæsonen tester Formel 1-holdene deres racere på banen uden for Barcelona. Siden 1991 er der blevet kørt et årligt grandprix samme sted. Der afvikles også motorcykel-grandprixer på banen. I 1960'erne og 1970'erne blev det spanske Formel 1-grandprix flere gange afviklet på Montjuïc-banen, der ligger i Barcelona.

* Tennis: De bedste herrespillere deltager hvert år i en stor ATP-turnering på gruset i Barcelona. På kvindernes WTA Tour blev turneringen i Barcelona droppet efter 2012.

* OL: Barcelona var vært for de olympiske sommerlege i 1992. Derfor er der mange store idrætsanlæg i området omkring storbyen. Det gælder inden for blandt andet vandsport, sejlsport og atletik.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.