Casa Spies 1:87
Finn Jul Hjortsøe, også kaldet Taxa Finn, har bygget en miniaturemodel af Simon Spies’ villaer i Rungsted. I dag er de rigtige villaer revet ned, men Taxa Finn har foreviget dem ved hjælp af superlim og juleprisskilte fra Fona.

Det første Finn Jul Hjortsøe gør, da han som 19-årig får sit kørekort, er at trille en tur til Rungsted. Han er fascineret af den stenrige rejsekonge Simon Spies og vil se, hvordan han bor. Han har jo læst og hørt så meget om denne mærkelige, kloge mand, der tjener bunker og atter bunker af penge ved at sende danskerne ned til sol og strand på Mallorca.

»Jeg ville bare mærke atmosfæren og se hans hunde, Archibald og Bibibal, løbe rundt inde bag hegnet. Jeg ved ikke hvorfor, men jeg var vel fascineret af hans personlighed – at han både var genial og bindegal,« funderer Finn.

Atomsikret bunker

Uden for den enorme jernport sidder han og betragter det specielle byggeri, der består af to store villaer, som er forbundet via en mindre bygning med swimmingpool. Nedenunder har Spies bygget en atomsikret bunker, fordi han er bange for, at Barsebäck på den anden side af Øresund pludselig skal ryge i luften. Lige inden for hegnet ligger chaufførboligen, og på den anden side af vejen bor Spies personlige sekretær, Lene.

Mens Finn sidder i bilen, lukker han øjnene og mærker alle Spies-anekdoterne hvirvle rundt som en tornado i hovedet. Kan alle disse skøre ting, der står i de kulørte ugeblade, nu også passe?

Mange år senere, den 7. april 1994, går Finn rundt med et videokamera inde i villaerne på Dreyersvej i Rungsted. Simon Spies er død 10 år tidligere, den 16. april 1984, og foruden en kort periode efter hans død, hvor hans smukke kone, Janni Spies, bor i villaerne, har bygningerne stået tomme lige siden.

»Jeg havde besluttet mig for, at jeg ville bygge en model af villaerne i 1:87, og havde skaffet tegningerne, men jeg havde brug for at komme ind i husene for at kunne bygge modellen så realistisk som muligt,« fortæller Finn.

At det lige bliver 1:87 er ikke helt tilfældigt. Finn har nemlig anskaffet nogle modelbiler magen til Spies yndlingsbiler i størrelsesforholdet 1:87. En sort Mercedes-Benz 600 Pullman, som Spies kaldte for Fede Frede og en grøn Porsche 928, som han kaldte for Frøen .

Det er heldigt, at Finn når at filme villaerne, for kort efter bliver de nemlig revet ned. De er i utrolig dårlig stand, og ingen har vist interesse for at købe dem.

Ved hjælp af videoptagelser, tegninger over huset, superlim og juleprisskilte fra Fona tager Finn hul på et større nussearbejde med at gengive alle detaljer korrekt .

»Selv de små udhæng på vinduerne ved swimmingpoolen skulle simpelthen med. Og vindeltrapperne skulle også bare gengives helt perfekt,« fortæller Finn, der har erfaringen med modelbyggeri via en stor interesse for modeltog.

Jordbærsmagende hamp

Efter et par uger, hvor Finn har fordybet sig i arbejdet, står Casa Spies 1:87 endelig foran ham. Det eneste, der mangler, er et lille lysthus med et stort hjerte på, hvor der står »Janni og Simon«. Men Finn orker ikke at lave det. Egentlig er det hele startet som en spøg. En bekendt har for sjov sagt:

»Ja, ja – du har Fede Frede og Frøen , men har du villaerne?« Nu er svaret:

»Ja, selvfølgelig har jeg det.«

Finn Jul Hjortsøe har flere gange talt med personer, der var tæt på Simon Spies, og han morer sig ofte over alle de spøjse historier og myter, der fortælles om manden.

»Tænk sig, at han brugte flere millioner kroner på at udvikle hamp, der smagte af jordbær, fordi han godt kunne li virkningen af hash, men ikke smagen,« siger Finn og griner, mens han ryster på hovedet. (Jordbær-hampen blev aldrig opfundet, red.).

»Eller hvad med dengang, hvor han inviterede en masse venner med til Mallorca. De måtte ikke tale sammen hele ugen, og de skulle gå med klap for øjet. De måtte kun tale med morgenbolledamerne,« klukker Finn.

Det er den slags skøre historier, Finn Jul Hjortsøe tænker på, når han en stille stund finder Simon Spies villaer frem og sidder og betragter dem. Og så kommer smilet frem på læben igen.