Carsten Bjørnlund: Jeg har en kæmpe frihedstrang
Skuespilleren Carsten Bjørnlund er aktuel i DR-serien "Liberty". Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix
Den ultimative frihed er i Carsten Bjørnlunds øjne også en meget privilegeret frihed.

Den 44-årige skuespiller Carsten Bjørnlund er en af hovedrollerne i DR's nye søndagssatsning, "Liberty".

Serien er baseret på Jakob Ejersbos roman af samme navn og finder sted i Tanzania.

Her fortæller Carsten Bjørnlund, hvad han forbinder med frihed:

Hvad er den ultimative frihed for dig?

- Retten til selv at vælge. Altså vælge hvor du vil bo, hvad du vil lave, hvem du vil gå i seng med, og hvad du vil spise.

Hvornår har du sidst følt dig virkelig fri?

- Spørgsmålet er, om man kan føle sig virkelig fri i et vestligt samfund, altså sådan som det er bygget op, for der er jo hele tiden nogle forpligtelser, især i form af økonomi, der skal opretholdes.

- Men jeg vil sige, da jeg var færdig med "Liberty", og jeg havde inviteret min familie ned til Sydafrika efterfølgende. Vi kørte en tur ned til Cape Town og sad. Vi kiggede ud over havet, der havde nogle bjerge til den ene side. Mine børn løb rundt og legede, og min kæreste sad ved siden af. Der havde jeg en klar følelse af en form for frihed.

Hvornår har du sidst følt dig fanget?

- Det gør jeg hele tiden. Altså jeg føler mig fanget i det der hedder økonomisk tænkning. Jeg føler mig super hæmmet af, at man skal tænke på, hvornår og hvordan den næste løncheck kommer, for det interesserer mig overhovedet ikke. Den livsstil, et samfund som vores kalder på, synes jeg er enorm ufri, selv om at vi kalder det frisind og liberalisme og alt muligt.

- Jeg synes, det er sindssygt ufrit, at man skal gå på arbejde. Jeg kan ikke vælge at holde fri i et år, medmindre jeg sparer op til det selvfølgelig, og så er der noget andet, jeg skal vælge fra, fordi det hele er bundet op på penge. Alt, hvad vi gør og ikke gør, er hæftet op på penge.

Hvis du lige nu var fri til at gøre præcis, hvad du ville, hvad ville du så gøre?

- Så ville jeg tage min kære familie med ned til et eller andet sted, hvor der ikke er særlig mange mennesker. Hvor der er varmt, og hvor der er en strand, og så ville jeg blive der i et år. Bare sidde der og være, spise frugt, gro mit hår og mit skæg langt og flette det.

Er frihed noget, du tænker over i din hverdag?

- Helt vildt. Jeg er meget frihedssøgende, og jeg har en kæmpe frihedstrang. Det er også derfor, jeg er freelancer, for jeg kan godt lide, at jeg selv kan vælge, hvad jeg skal lave eller ikke skal lave. Det er jo vildt privilegeret, at man kan have det sådan, det er jeg godt klar over.

- Altså i det land vi har været nede i (Sydafrika, red.), er der sgu ikke nogen, der kan have det sådan. Alle dem, vi omgav os med, havde jo en meget højere uddannelse end den funktion, de rent faktisk ydede. Det var lige fra runner-niveau og op. Jeg vil sige, at man bliver meget tilfreds over at være født i et skandinavisk land, når man færdes på det afrikanske kontinent, vi er fuldstændig overdrevet snotforkælede her til lands.

Hvad kom du så hjem og satte mere pris på?

- Min frihed i den forstand at jeg skal ikke være bange for noget her.

/ritzau/