Carl Bildt efterforskes for korruption
Svensk chefanklager har taget hul på en indledende efterforskning mod udenrigsminister Carl Bildt for korruption.

Den svenske udenrigsminister er endnu engang kommet i søgelyset på grund af sit forhold til det russiske energiselskab Vostok Nafta, som ejer en stor del aktier i gasselskabet Gazprom.

Carl Bildt måtte efter sin udnævnelse til svensk udenrigsminister trække sig fra Vostok Naftas bestyrelse, da det kom frem, at han ville være ansvarlig for at forhandle med Gazprom om en gasledning, som selskabet planlægger at bygge fra Rusland til Tyskland. Den vil komme til at løbe gennem svensk farvand.

Carl Bildt fik for nylig fem millioner svenske kroner ud af salg af optioner og aktier, som han fik for sin bestyrelsespost i Vostok Nafta. Kritikere siger, at det beløb slet ikke står mål med Bildts indsats, og derfor frygter nogle, at Bildt har lovet russerne visse andre ting for pengene.

Søndag meldte det svenske Miljöpartiet Carl Bildt til politiet. Men chefanklager Christer van der Kwast havde allerede begyndt en indledende efterforskning på eget initiativ for at finde ud af, om Bildt har opført sig efter bogen eller ej.

Carl Bildt nægter, at der er foregået noget som helst korrupt mellem ham selv og Vostok Nafta. Søndag aften sagde han i svensk TV4, at:

»Jeg har siddet i bestyrelsen for det her selskab i fire år. Jeg har fået kompensation for det arbejde, som jeg har lagt i det (...) Præcis lige som alle andre bestyrelsesmedlemmer,« sagde Bildt.

Chefanklagerens indledende efterforskning forventes at slutte i næste uge, hvor der så vil blive taget stilling til, om en reel efterforskning mod Sveriges udenrigsminister skal iværksættes.

Oppositionen kræver enten Bildts afgang eller en forsikring fra statsminister Fredrik Reinfeldt om, at der intet skummelt er foregået mellem Bildt og Vostok Nafta omkring gasledningen.