Cannavaro - i mangel på bedre
Det er ganske logisk, at det netop var i et VM-år, at en forsvarer for første gang blev kåret som verdens bedste.

Fabio Cannavaro prydede mandag aften et fantastisk personligt år med FIFA-titlen årets spiller i verden 2006. Han er den første forsvarer, som hædres af landstrænerne og anførerne fra FIFA?s medlemsstater, siden prisen blev opfundet i 1991.

»Fra nu af kan enhver forsvarer drømme om en pris som FIFA?s. Jeg er glad for at have stoppet statistikken, og over at en forsvarer endelig har vundet en titel som denne,« sagde den 33-årige Real Madrid-spiller ved overrækkelsen i Zürich.

Men det er bestemt ingen overraskelse, at netop Cannavaro høstede flest stemmer foran Zinedine Zidane og Ronaldinho.

FIFA har kåret årets bedste spiller siden 1991, og der tegner sig et tydeligt mønster over, hvem der har vundet prisen i de år, der er spillet VM.

I 1994 løftede Brasilien VM-trofæet i USA. Og hvem blev årets spiller? Brasilianske Romario. Fire år senere kanøflede franskmændene på hjemmebane Brasilien med 3-0 i finalen. Det år vandt Zinedine Zidane prisen. I 2002 hentede Brasilien trofæet igen, og hvem tog FIFA-prisen? Ronaldo.

I VM-år har det altså ? med udgangspunkt i det relativt begræsede historiske grundlag ? været sikkert og vist, at verdens bedste skulle findes på det mandskab, som til sidst hævede det gyldne trofæ.

Derfor var Ronaldinho, der lige som resten af brasilianerne spillede et middelmådigt VM, ikke rigtigt i spil trods mesterskab og Champions League-triumf med Barcelona.

Zinedine Zidane og Thierry Henry var gode bud på vindere. Men at de endte som nummer to og fire, kan de give holdkammeraten David Trezeguet en røffel for. Havde han ikke sendt sit skud på overliggeren i den afgørende straffesparksturnering, var Frankrig måske løbet med guldet ? og så havde landstrænernes og anførernes valg været anderledes let. Så havde en af tryllekunstnerne Zidane eller Henry formentlig stået med armene i vejret.

Sværere var det, når den heldige reelt skulle findes blandt italienerne. Et hold uden deciderede offensive profiler, hvilket kan aflæses af, at den kæmpestore, klodsede angriber Luca Toni sammen med forsvareren Marco Materazzi blev landets topscorere med hver to VM-mål.

Så efter et VM i sommer, der fusede ud, som turneringen skred frem, og Italien avancerede, hvem vil så være mere oplagt at kåre til klodens bedste end en forsvarer? En forsvarer for et hold, der lukkede to mål ind i ni kampe. I et VM, der helt frem til de sidste kampe kæmpede med om at blive slutrunden med færrest antal mål per kamp: 2,29.

Valget af Cannavaro kan derfor ses som en logisk konsekvens af et jævnt kedeligt, forsvarsfokuseret VM.