Cancerregisteret sygner hen
Siden det danske kræftcenter overgik til Sundhedsstyrelsen, er det gået ned ad bakke for registeret. 165.000 dødsattester er endnu ikke registreret.

Danske forskere betragter Cancerregisteret som en guldgrube for dansk kræftforskning, og det mere end 60 år gamle register har dannet forbillede for kræftregistre overalt på jorden. Men siden Cancerregisteret i 1997 overgik fra Kræftens Bekæmpelse til Sundhedsstyrelsen, er registerets status som forbillede falmet, skriver Weekendavisen.

Registeret er ikke længere opdateret, og mere end 165.000 dødsattester er endnu ikke blevet registreret. Og det er katastrofalt, siger professor i epidemiologi på Institut for Folkesundhedsvidenskab og ekspert i registerforskning Elsebeth Lynge til Weekendavisen.

»Det er rystende i et lille land, som ellers er gennemregistreret. Forskningsmæssigt er det et megaproblem, at disse registre ikke er opdateret, og det er en klar forringelse af dansk forskningsposition.«

Også overlæge Torben Palshof er frustreret. Han er formand for Sammenslutningen af Danske Multidisciplinære Cancergrupper.

»Forskningen er truet af, at man ikke har nye videnskabelige data. Vi har forsøgt at gøre noget ved sagen på de indre linier, skrevet breve og holdt møder med Sundhedsstyrelsen, men det har først hjulpet meget sent,« siger Torben Palshof til Weekendavisen.

Da Cancerregisteret blev overflyttet, var målet, at registeret i fremtiden skulle baseres på elektronisk overførte data fra andre registre, men det har vist sig at være meget vanskeligt i virkeligheden. Og det er en af årsagerne til, at dødsattesterne har hobet sig op.

Sundhedsstyrelsen siger, at et elektronisk omsætningsprogram skulle være klar i september 2007.