Ni ud af ti af landets restauratører regner med en økonomisk lussing, når regeringens mere restriktive rygepolitik indføres 1. april.
Otte ud af ti er modstandere af et totalt rygeforbud.
Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som Danmarks Restauranter & Cafeer, DRC, har foretaget blandt 126 virksomheder. DRC har i modsætning til den anden brancheforening, HORESTA, været modstander af en strammere rygepolitik fra første færd.
»Det er nu fastslået, at der er massiv modstand mod rygeindgreb i branchen. Det skyldes blandt andet, at vi i Danmark har en lagt mere skrøbelig restaurationskultur end eksempelvis Irland, Storbritannien, Frankrig, Italien og Spanien,« hedder det i en pressemeddelelse med henvisning til, at de andre landes endnu mere restriktiv rygepolitik. I Danmark tillades i modsætning til de andre lande, at der indrettes særlige rygerum, ligesom små beværtninger fritages for reglerne.
Brancheforeningen erkender, at undersøgelsen er et lille udsnit af de i alt 13.500 virksomheder. Alligevel vurderer de, at »hundreder« af cafeer og restaurationer må lukke.
Kræftens Bekæmpelse forsøger – naturligvis – at trække i den anden retning. En ny undersøgelse viser torsdag, at ansatte på små serveringssteder har størst kræftrisiko. Og netop derfor er »det meget uheldigt«, at netop de små serveringssteder ikke er dækket af et rygeforbud, hedder det i en pressemeddelelse.
Den nye rygelov tillader fortsat rygning på værtshuse og bodegaer under 40 kvadratmeter.
»Risikoen for at få lungekræft og andre rygerelaterede kræftsygdomme ser ud til at være væsentligt større for ansatte på værtshuse og bodegaer end på større steder. Derfor er det meget uheldigt, at den nye rygelov laver en undtagelse netop her,« oplyser Johnni Hansen, der er seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse og står bag undersøgelsen.
Ansatte på små beværtninger har en fordoblet risiko for lungekræft i forhold til danskerne generelt. For store beværtninger er der »kun« en øget risiko på 20-30 procent, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse.