Byret: Ingen har ret til at dræbe som Breivik
Massemorderen Breivik havde påberåbt sig nødret efter angreb i juli sidste år. Dommerne afviste.

Ingen har ret til at dræbe på den måde, som Anders Behring Breivik gjorde, da han var årsag til, at 77 mennesker mistede livet i Oslo og på Utøya.

Sådan lyder det fra dommerne, efter at Breivik i forbindelse med retssagen har tilstået massakren, men har fastholdt, at han handlede i nødret for at forsvare Norge og Europa mod islamisering og derfor ikke har gjort sig skyldig i noget.

- Til dette kan vi sige, at hverken straffelovens bestemmelser om nødret eller menneskeretsbestemmelser tillader drab på statsansatte, politisk engagerede unge eller andre for at bremse politiske modstandere, siger dommer Arne Lyng.

Samtidig sagde dommeren, at Breivik har erkendt, at han har bombet regeringskvarteret for at få bygningerne til at styrte sammen og dræbe så mange som muligt.

På Utøya var intentionen at dræbe alle.

- Drabene blev udført på en særlig grusom måde. Der er ingen tvivl om, at tiltalte begik samtlige drab med overlæg, siger Arne Lyng.

Retten finder også, at Breiviks handlinger rammes af terrorbeskrivelserne i straffeloven og slår fast, at hans fortsæt var at sprede frygt i befolkningen samt radikalisere modstanden mod muslimsk indvandring til Norge og Europa.

Anders Behring Breivik er blevet idømt forvaring på 21 år for massakren på Utøya og terrorbomben i Oslo 22. juli sidste år. Forvaringen har en minimumtid på 10 år.

En forvaringsdom anses for den strengeste straf, da Breivik i princippet kan holdes indespærret resten af livet.

For hvis Breivik ved udløbet af en forvaringsdom fortsat vurderes at være farlig, kan forvaringen forlænges af retten igen og igen.

/ritzau/NTB