Byggepladsernes usårlige arbejdere
Torsdag rykkede Arbejdstilsynet ud på en landsdækkende aktion for at fange sikkerhedssyndere og regelbrydere i byggebranchen.

Læs også: Mange sikkerhedsbrister på byggepladser

Det skete 18 meter oppe i luften. Uden sikkerhedsline eller rækværk: Balancerende på en høj stige, der er placeret få centimeter fra kanten, trykkede håndværkeren på sin store tunge betonskærer for at bore sig ind i den yderste gavl på et højt hus.

»Hvis boret var smuttet, eller stigen var tiltet, så var han drattet ned,« siger tilsynsførende i Arbejdstilsynet Casper Lau Hansen, der husker det som et af de værste brud på sikkerhedsreglerne, han nogensinde har noteret på sin blok.

Han er en af de tilsynsførende, der denne januardag har trukket den grønne sikkerhedshjelm ned over ørene, for at tage del i en landsdækkende aktion, hvor Arbejdstilsynet besøger byggepladserne for at lede efter sikkerhedssyndere og regelbrydere.

Sikkerheden er nemlig fortsat alt for ringe på byggepladserne, viste Arbejdstilsynets aktioner i 2006. Casper Lau Hansen er sammen med kollegaen Kim Borch rykket ud for at forebygge ulykker, hvor bygningsarbejdere brækker benene, får mursten i hovedet eller dratter ned fra stilladserne.

De to har i dag rettet deres kritiske blik mod en ejendom på Vesterbro i København, hvor plastikken fra et byggestillads blafrer heftigt i vinden, og hvor en tømrer, der præsenterer sig som Stig Knudsen byder dem velkomme med et lavmeldt nik. For det er jo både godt og skidt at få besøg af de grønne hjelme:

»Det er jo rart at få styr på sikkerheden. Men nogle gange betyder det jo også, at arbejdet går i stå,« siger han og forklarer, at det ikke er alle håndværkere i branchen, der overholder sikkerhedsreglerne:

»Nogle ting tænker folk over. Men andre ting er praktisk ubelejligt at overholde i hverdagen. Eksempelvis hvor langt oppe du må stå på en stige. Det er jo heller ikke altid, at folk kender alle reglerne,« siger han og kigger over mod mændene med de grønne hjelme. De er i gang med at inspicere stilladset i gården og give en mand fra et oprydningsfirma en påtale, fordi han har samlet skrald sammen på et stillads, han ikke måtte gå på.

Og der findes da også Tarzan-typer i branchen, der tror, de er usårlige, mener Kenneth Jensen. Han er murer og er ved at stryge mørtel på facaden. Men der bliver færre af dem, mener han. Han forklarer, at folk generelt sjusker med sikkerheden ved »de små ting«, hvor man kan spare tid, ved at tage en genvej. Selv tager han helst igen chancer:

»Det kan ikke betale sig at komme galt afsted. Vi har jo alle nogle drømme, vi gerne vil have realiseret,« siger Kennent Jensen. Han mener det er lettere at stille krav til arbejdsmiljøet i København end i Jylland, fordi mester har større autoriet i Jylland, og fordi der er større mangel på ledige hænder i København.

Casper Lau Hansens inspektionsbesøg er ved at være slut. Dommen lyder på én vejledning til tømrene i, hvor mange de må opholde sig på stilladset. Han noterer de sidste ord ned på sin blok og trasker ud i regnen. Afsted til næste kontolbesøg.