Byggefirma med rigt klientel tiltalt for dokumentfalsk og illegalt arbejde

Arbejdsliv
Virksomheden blev meldt til SKAT for mangelfuld RUT-registrering og mistanke om sort arbejde. (Foto: Foto: Pexels)

En litauisk byggeboss, der nu er tiltalt for medvirken til dokumentfalsk og ulovligt arbejde, har renoveret villaer for flere rigmænd.

Grov dokumentfalsk og medvirken til ulovligt arbejde. Sådan lyder anklagen mod en litauisk byggechef, der i mange år har drevet forretning i Danmark.

Han er tiltalt for at have fabrikeret og udstyret sine 11 ukrainske medarbejdere med falske rumænske id-papirer, så de kunne arbejde til 50 kroner i timen på danske byggepladser.

Det fremgår af anklageskriftet, som Fagbladet 3F er i besiddelse af.

Byggebossen har blandt andet arbejdet for prominente erhvervsfolk som ejendomsinvestor og direktør for COPI Group Jesper Brunander samt it-millionæren Mads Ulrich.

Fra 2014 til 2015 var byggechefens daværende firma UAB Monseta hovedentreprenør på et renoveringsprojekt på Jesper Brunanders landejendom til en værdi af 21,6 millioner kroner på Oldvejen i Fredensborg.

Jesper Brunander har bygget sin formue på at opkøbe ejendomme, sætte dem i stand for derefter at sælge dem videre.

Men selvom han er vant til arbejde med byggeri, så kunne både 3F Frederiksborg og Arbejdstilsynet konstatere, at forholdene på hans grund ikke var sikre.

Virksomheden har fået påbud for flere forhold, som Arbejdstilsynet har krævet, at de straks skulle rette op. Det viser en aktindsigt fra arbejdstilsynet, som Fagbladet 3F har fået.

I Arbejdstilsynets rapporter fra 2014 fremgår det blandt andet, at byggepladsens stilladser ikke var forsvarligt sikrede og risikerede at styrte ned.

Samme observation gjorde formand for Byggegruppen i 3F Frederiksborg, Peter Bøgh, da han var på inspektionsbesøg hos byggepladsen.

- Ingen burde arbejde på den byggeplads. Den var komplet uforsvarlig på alle måder. Adgangen til stilladser og skorstene var ikke monteret ordentligt på trods af, at der var udsigt til et fald på flere meter. Det var en ren dødsfælde, siger Peter Bøgh.

Foruden det dårlige arbejdsmiljø meldte Peter Bøgh også virksomheden til Skat for mangelfuld RUT-registrering og mistanke om sort arbejde.

- Ingen på byggepladsen ønskede at tale med os, og antallet af registrerede arbejdere i RUT-registret passede ikke med det, vi mødte på stedet. Det var meget suspekte forhold, siger han.

Anonymt opkald

Inspektionen stoppede brat, da Peter Bøgh fik et opkald fra en dansk mand, der bad ham om at forlade matriklen omgående.

- Jeg prøvede at få en dialog med vedkommende, men han ville slet ikke tale. Han ville ikke engang sige, hvad han hed, fortæller han.

Ingen kommentarer

Fagbladet 3F har forelagt oplysningerne for Jesper Brunander, men han ønsker ikke at kommentere sagen eller entreprenørens situation.

Jesper Brunander er dog langt fra den eneste rigmand, der træder frem på den litauiske byggechefs kundeliste.

I 2016 renoverede det skandaleramte firma også finansmanden Mads Ulrichs luksusvilla til 32 millioner på Marievej i Hellerup.

Mads Ulrich blev i 80’erne en kendt jetsetter, efter han med succes lancerede gratismagasinet Puls og siden har tjent mange penge på forskellige it-investeringer.

Fagbladet 3F har forsøgt at få en kommentar fra Mads Ulrich om den litauiske byggeboss, men han er ikke vendt tilbage efter flere dages henvendelser.

Der er nedlagt navneforbud efter ønske fra anklagemyndigheden i sagen om den mistænkte byggechef. Han står til op imod seks års fængsel.

Nyheder

Vanvittigt:

Padlede ud

over vandfald