Butiksfolk og håndværkere er eftertragtede
Jobfest ? Det går så godt for den danske økonomi, at LO forudser en historisk lav ledighed over de næste to år. Samtidig slår antallet af beskæftigede personer rekord. Specielt de private serviceerhverv tordner frem

Lær at klippe lokker af, hamre søm i eller betjene forbrugshungrende danskere i butikkerne.
Så er du i hvert fald sikker på at have et job, der er i en eksplosiv fase, og som også vil være efterspurgt fremover.
Det viser en ny rapport fra LO.

Beskæftigelsesrekord

Her fastslås det, at der er en markant vækst i job inden for forretningsservice, handel, hoteller og restaurationsbranchen, byggebranchen samt personlige tjenesteydelser.
»Det hænger blandt andet sammen med, at forbruget hos danskerne er blevet væsentligt større. For eksempel vil vi gerne forkæle os selv ved at købe ting og pleje os selv, ligesom den friværdi, som mange danskere har opnået, har sat gang i byggebranchen,« siger økonom i LO Maria Würtz.
Faktisk går det så godt for det danske arbejdsmarked, at LO forudser en beskæftigelsesrekord.
Den stærke økonomiske udvikling har nemlig medført en markant stigning i virksomhedernes efterspørgsel på arbejdskraft. Den seneste rekord ? fra 2002 ? med 2.743.000 i job blev overgået i starten af 2006, og siden er beskæftigelsen steget endnu mere.
LO forudser en rekord på 2.763.600 beskæftigede personer i 2006, oplyser Maria Würtz og forklarer årsagen til den imponerende rekord:
»Beskæftigelsen ligger i forvejen på et højt niveau. Den danske økonomi er stærk, og vi forventer at se en fortsat god økonomisk vækst de kommende år. Og det betyder en beskæftigelsesfremgang. Men den vil nok blive mere moderat. Dansk økonomi oplever ikke ofte en vækst på 3,5 procent flere år i træk, som det er tilfældet nu,« fortæller økonomen og slår fast, at den markante økonomiske vækst har haft et yderst positivt resultat.

Krav til virksomheder

»Den kraftige beskæftigelsesvækst i 2006 har bragt ledigheden ned på et overraskende lavt niveau,« siger Maria Würtz.
I oktober 2006 faldt ledigheden til 113.600 personer. I 2008 forventes beskæftigelsen at nå nye højder med 2.791.000 i arbejde.
Samtidig mener LO, at ledigheden vil falde til nye dybder og ligge på under 100.000 personer.
Der kommer altså flere og flere job, der venter på at få en ejermand. Men LO er ikke bekymret for, om der er nok ledige hænder til at løfte arbejdsopgaverne.
»Lejligheden skal benyttes til at få de marginaliserede grupper ind på arbejdsmarkedet og få den mindre kvalificerede arbejdskraft i beskæftigelse, heriblandt indvandrere og i nogle tilfælde deres efterkommere. Men det kræver selvfølgelig, at virksomhederne er villige til at tage folk ind, der ikke nødvendigvis har de helt rigtige kompetencer,« vurderer Maria Würtz.