Butikker finder det svært at undgå salg af tobak til unge
Det er ulovligt at sælge tobak til unge under 18 år. Alligevel sælger mange danske butikker cigaretterne til de unge, viser en stikprøve foretaget af Politiken. Foto: Sophia Juliane Lydolph/arkiv/Scanpix
Unge under 18 har for let ved at købe tobak. Direktør for De Samvirkende Købmænd erkender problemet.

Det er for dårligt, at de danske butikker sælger tobak til unge under 18 år - selv om det er ulovligt. Men det er svært for butikkerne at håndhæve lovgivningen.

Det mener John Wagner, der er administrerende direktør for brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd.

- Lov er lov, og lov skal holdes. Vi vil gøre alt for, at det skal gøres bedre, siger John Wagner.

Men ifølge direktøren er det blandt andet et problem, at de ofte unge kassemedarbejdere er bange for at diskutere med andre unge om fremvisning af id.

Han afviser dog, at problemet kan løses ved at indføre en politik om, at alle trods alder skal spørges om id.

- Der er ikke noget columbusæg, der kan løse den her problemstilling fra den ene dag til den anden, siger han.

I stedet skal kommunikation være vejen frem - blandt andet målrettet unge under 18, der forsøger at købe tobak.

- De unge skal vide, at det er forbudt for os at sælge til dem. Derfor skal de ikke forsøge på det. Alle har et ansvar her - både dem der sælger, og dem der køber, siger John Wagner.

- Jeg løber ikke fra detailhandlens ansvar for, at vi skal overholde loven. Men der er sådan set ikke nogen grund til, at nogen skal udfordre lovgivningen, mener han.

De Samvirkende Købmænd har 1400 supermarkeder og discountbutikker - deriblandt Meny og Rema1000 - som medlemmer.

Ifølge en stikprøve lavet af Politiken blæser både Meny og Rema1000 på lovgivningen om salg af tobak.

I Politikens stikprøve har unge på 15-17 år besøgt 221 forskellige butikker i hele landet. 132 steder kunne de købe tobak.

12 ud af 16 gange lykkedes det hos Meny, mens stikprøven viste, at unge under 18 kunne købe tobak 7 ud af 15 gange hos Rema1000.

Igennem et samarbejde med Dansk Erhverv, Coop, Dansk Supermarked og sundhedsministeren Ellen Trane Nørby (V) håber John Wagner, at man i fremtiden kan komme salg af tobak til mindreårige til livs.

Det vil butikkerne ifølge direktøren gøre ved hjælp af bedre instruktioner af medarbejderne i forhold til salg af tobak og ved mere fremtrædende skiltning i butikkerne om aldersgrænsen.

Fremover vil butikkerne ligeledes ved ansættelse gøre opmærksom på, at det kan være afskedigelsesgrund, hvis loven ikke overholdes.

/ritzau/