Buspriser kører op og ned
Kollektivisme ? Fra næste år koster en busbillet i Odense fra 15 til 20 kroner. Taksten afhænger af, hvor borgeren rejser fra, og hvor langt vedkommende skal

I dag er formanden for Fynbus ikke et sekund i tvivl om, hvilken bus han vil tage, hvis han skal fra sin bopæl i Villestofte og ind til Odense Centrum.»Så vil jeg tage bybussen. For den koster kun 16 kroner, hvorimod det regionale busselskab, FynBus, tager 20 kroner for turen,« fortæller Steen Møller (K), der også er medlem af Odense Byråd.Men fra 2008 kan det være lige meget, hvilken bus han stiger på, for der vil billettaksten være den samme. Fra da af kan han nemlig kun rejse med Fynbus.I forlængelse af kommunalreformen, der træder i kraft 1. januar 2007, bliver Fyns 32 lokale busselskaber nemlig lagt ind under det regionale selskab FynBus.

Nu med zoner

Det betyder blandt andet, at billetpriser skal harmoniseres og ruter skal lægges om.»Det er ikke noget, der sker lige nu. Men vi (bestyrelsen for FynBus, red.) har netop sendt et forslag i høring hos alle fynske kommuner. Her foreslår vi blandt andet, at der indføres et zone-system, som ligner det, man har i København,« forklarer Steen Møller.Endvidere barsler bestyrelsen med forskellige rabatordninger, så borgerne ikke rammes synderligt på pengepungen på grund af takstændringerne.»Vi foreslår blandt andet, at der skal laves et elektronisk buskort, hvor borgerene betaler alt efter hvor meget de har kørt med bus. Jo mere de har kørt, des større bliver rabatten,« siger Steen Møller.

Forskelsbehandling

Byrådsmedlem Thomas Funding (S) er urolig over det nye takstsystem.»Nogle vil blive ramt af det her. Det kan ikke være rigtigt, at en gangbesværet ældre, der bor i et ydreområde, skal til at betale 20 procent ekstra for en busbillet. I værste fald kan det ende med, at de slet ikke kommer af sted og i stedet isolerer sig derhjemme,« siger Thomas Funding.Han undrer sig også over, hvorfor borgerne i Odense skal til at betalt op til 20 kroner for en busbillet, når det lokale busselskab kunne nøjes med at kræve de nuværende 16 kroner.»Jeg forstår ikke, hvad FynBus skal med de resterende tre-fire kroner per billet. Især når Odense Kommune fortsat vil poste 80 millioner kroner ind i selskabet om året,« siger Thomas Funding.

Priser harmoniseres

Formanden for FynBus forklarer, at billetpriserne vil udjævne hinanden.»Man skal huske på, at det nogle steder vil blive billigere at rejse med bus, mens det vil blive dyrere andre steder. Derfor skal priserne selvfølgelig harmoniseres,« fortæller Steen Møller.I slutningen af januar holder FynBus bestyrelse et informationsmøde for de fynske kommunalpolitikere og embedsmænd.»Her vil de også få mulighed for at gøre indsigelser og stille spørgsmål,« lover formanden for FynBus, Steen Møller.