Bush vil sende flere tropper til Irak
For første gang indrømmer George W. Bush, at USA ikke er ved at vinde krigen i Irak. Han vil sende flere tropper til landet, siger præsidenten i et stort interview med Washington Post.

»Vi er ikke ved at vinde, men vi er heller ikke ved at tabe.«

Sådan lød det fra George W. Bush i et interview med Washington Post onsdag. Det er noget af en holdningsændring fra Bush, som før midtvejsvalget i USA 7. november stadig holdt hårdt på, at USA var på vej mod sejr.

Interviewet kommer blot dagen efter, at Pentagon udsendte en rapport, som viser, at Irak har sat ny voldsrekord, siden USA invaderede i 2003.

Løsningen på voldshelvedet og opstanden mod den amerikanske besættelse skal være midlertidigt at sende flere tropper til landet. »Jeg hælder til at tro, at det vil være en god idé at øge antallet af vores tropper ? hæren, marinekorpset,« siger Bush til Washington Post.

USA har på nuværende tidspunkt omkring 140.000 soldater i Irak. Ifølge avisen siger regeringskilder, at man overvejer at sende så mange som 70.000 ekstra soldater til det krigshærgede land.

At øge antallet af amerikanske soldater i Irak går stik imod Baker-rapportens anbefalinger om allerede næste år at begynde at trække tropper ud. Og præsidentens plan er også stik imod folkestemningen og demokraternes ønsker.

Bush har ved flere lejligheder gået imod stemning om at trække sig tilbage og lovet det irakiske folk, at USA bliver i landet. Noget han gentager i interviewet.

»Spørgsmålet er, om republikanere og demokrater vil være i stand til at arbejde sammen med regeringen og sikre vores militær og det amerikanske folk, at vi vil positionere vores militær på en sådan måde, at det er klar til at være involveret i en lang krig?« siger han.

Da avisen spørger Bush til hans noget dobbeltsidede udsagn om, at USA hverken vinder eller taber, svarer han:

»Der har været nogle meget positive udviklinger... [Men] det er klart, at det virkelige problem, vi står over for, er den yderligtgående vold, som der skal tages hånd om,« siger han.

I en Pentagon-rapport, som blev offentliggjort tirsdag, er al-Qaeda for første gang ikke længere den største trussel mod freden i Irak. Den plads er overtaget af den shiamuslimske leder Moqtada al-Sadr, som er leder af Mahdi-militsen. Den står bag en lang række organiserede angreb på sunnimuslimer i landet.

Ved spørgsmålet omkring, hvorfor Bush før midtvejsvalget 25. oktober i år udtalte, at »vi er helt sikkert i gang med at vinde,« svarede han:

»Det var et udtryk for min overbevisning om, at vi vil komme til at vinde.«