Bush stædighed sættes på prøve
USA og landets allierede i Irak venter spændt på onsdagens offentliggørelse af Baker-gruppens råd til, hvordan USA kommer ud af Irak. Men spørgsmålet er, om præsident George W. Bush er for stædig til at lytte til rådene.

De 140.000 amerikanske soldater i Irak og deres forældre venter. Demokraterne og Republikanerne i USA venter. Den irakiske regering venter, ja selv den danske statsminister Anders Fogh Rasmussen venter spændt på dagens offentliggørelse af den stærkt omtalte Baker-rapport.

Rapporten giver et bud på en ny strategi i Irak. Og lækkede dele af rapporten afslører, at ekspertgruppen bag anbefaler en snarlig tilbagetrækning af de amerikanske styrker. Irakerne skal overtage sikkerheden i landet - også selvom de ikke er klar.

Flere analytikere, politikere og eksperter kalder Baker-rapporten for USA s eneste mulighed for at få en »ærefuld afgang« fra Irak. Men præsident George W. Bush har indtil nu stædigt afvist al snak om en hurtig exit.
»Vi bliver i Irak, til jobbet er gjort færdigt,« sagde han så sent som i sidste uge, da han mødtes med Iraks premierminister i Jordan.

Alligevel kan man spore visse afvigelser fra den vante Bush-retorik, når præsidenten bliver spurgt om holdningen til Baker-rapportens råd.
»Jeg lytter til alle råd, der kommer, for jeg er ikke tilfreds med de fremskridt, der sker i Irak,« sagde George W. Bush mandag til AP.

Spørgsmålet er så, hvordan Bush kan følge rådene i Baker-rapporten uden at fravige sit løfte om at blive i Irak til den bitre ende.
»Hans plan er muligvis at ændre Irak-strategien, samtidig med at han fastholder, at han ikke har ændret på noget,« mener professor Fred Greenstein fra Princeton Universitet i USA, skriver AP.

Fakta er, at de amerikanske styrker i Irak allerede er begyndt at rette sig efter de råd, der forventes at komme i Baker-rapporten. Flere soldater er trukket væk fra kampene og bliver i stedet brugt til at uddanne de irakiske styrker. Og George W. Bush selv har netop udnævnt den Irak-kritiske Robert Gates som ny forsvarsminister. Han udtalte tirsdag til den amerikanske presse:
»Efter min mening bør alle muligheder være åbne - i forhold til hvordan vi løser problemet i Irak.«