Bush lægger op til blodig strategi i Irak
I en tale til nationen slog USA’s præsident fast, at det er tid til et taktisk skifte i Irak. 20.000 ekstra soldater skal sendes afsted for at nedkæmpe irakiske oprørsgrupper. De kommer på en blodig opgave.

Over 20.000 ekstra amerikanske soldater skal sendes til Irak, hvis USA og Iraks regering ikke skal miste kontrollen over det konfliktfyldte land. Det var hovedbudskabet i en 20 minutter lang tale til nationen, som USA’s præsident, George W. Bush, gav natten til torsdag. Han lagde ikke skjul på, at der skal flyde blod, før oprørerne giver op.

»Terroristerne og oprørerne i Irak har ingen samvittighed, og vi går et blodigt år i møde. Selvom vores strategi måtte virke, må vi være forberedte på høje tabstal, advarede Bush og understregede, at fiasko i Irak vil være en katastrofe for USA.

De ekstra soldater skal først og fremmest indsættes i Bagdad, blandt andet i bydelen Sadr City, hvor den stærke shiamuslimske Mahdi-hær har haft frit spil hidtil.

Erkender fejl

I forhold til den optimisme, der prægede Bush’s tale om Irak for et år siden, er situationen nu en helt anden, erkendte præsidenten og tog ansvaret for den forværrede situation i Irak, hvor 3.019 amerikanske soldater indtil nu er blevet dræbt.

»Ansvaret for de fejl, som er blevet begået, ligger hos mig,« sagde han.

Før første gang lagde Bush også op til, at amerikanernes tålmodighed med Iraks regering ikke er uendelig:

»Jeg har gjort det klart overfor [Iraks] premierminister, at USA’s engagement ikke er uendeligt. Hvis den irakiske regering ikke lever op til sine forpligtelser, vil den miste USA’s støtte og støtten fra det irakiske folk. Nu er det tid til at handle.«

Oppositionen kritiserer Bush

I USA bliver den forslåede strategi modtaget med en kold skulder hos oppositionen. Hillary Clinton, som længe har været regnet som en af Demokraternes præsidentkandidater, mener ikke, at præsidenten er lydhør overfor sit land:

»Præsidenten har simpelthen ikke fanget den kritik, som det amerikanske folk har udmeldt klart og tydeligt, om at vi har desperat brug for en ny kurs. Præsidenten har ikke tilbudt en ny kurs. I stedet vil han tage os ned af den forkerte vej, bare hurtigere,« fastslår hun overfor AP.

Udstationering i Bagdad

De 20.000 tropper skal, såfremt forslaget bliver godkendt af Kongressen, primært udstationeres i landets hovedstad, hvor der er mest brug for ekstra personel. Her skal de hjælpe med at beskytte civilbefolkningen, uddanne de irakiske sikkerhedsstyrker og være med til at sætte hårdt mod hårdt overfor oprørsgrupper, der ifølge Bush støttes af Syrien og Iran.

USA har i forvejen 132.000 tropper udstationeret i Irak.