Bush: Kongressen kan ikke stoppe mig
Selvom hans modstandere har flertal i den amerikanske kongres, ryster George W. Bush ikke på hånden. Han er klar til at gennemtrumfe beslutningen om flere tropper i Irak.

Kongressen kan godt glemme alt om at stikke en kæp i hjulet på George W. Bush’s krigsmaskine. Det slog præsidenten fast i et stort interview med det amerikanske tv-program »60 Minutes« søndag aften.

Demokraterne vandt ved det seneste valg flertal i begge parlamentets kamre. Derfor kan demokraterne i princippet blokere for republikanske Bush’s beslutninger. Det har fået flere demokrater til at spekulere i at forhindre Bush i at sende over 20.000 flere soldater til Irak ved for eksempel at stoppe bevillinger til hæren eller skære ned på antallet af tropper.

Men Bush bestemmer selv over brugen af hæren, og den ret har han tænkt sig at fortolke bredt, slår han fast i interviewet.

»Helt ærligt, så er det ikke deres (Kongressens, red.) ansvar. Det er mit ansvar at lave en plan, som, jeg mener, vil give succes. Jeg mener, at hvis de begynder at skære ned på budgetterne, så får de noget at forklare til det amerikanske folk og de amerikanske soldater,« siger præsident Bush til »60 Minutes«.

Spurgt direkte, om han mener, at han som hærens øverstkommanderende har ret til at sende flere soldater i krig, selvom Kongressen stemmer imod, svarer Bush:

»I denne situation har jeg, ja.«

I interviewet siger præsidenten desuden, at han er stolt af den indsats, amerikanerne indtil videre har gjort i Irak.