Bush har fået vand til at vaske sine hænder i
Selv om USA?s præsident Bush har afvist Baker-Hamilton rapportens anbefalinger, er rapporten perfekt for præsidenten til slippe ud af Irak-krigen med æren i behold.

USA?s præsident George W. Bush vil nu kunne tabe krigen i Irak med sin egen ære i behold. Så direkte lyder vurderingen fra professor i international politik på Københavns Universitet Ole Wæver, efter offentliggørelsen af den såkaldte Baker-Hamilton rapports anbefalinger om USA?s fremtidige militære indsats i Irak.

»Selv om Bush afviser rapportens anbefalinger, vil vi i hvert fald komme til at se nogle af anbefalingerne gennemført, såsom tilbagetrækning af en del tropper. Dermed kommer Bush til at stå tilbage som en principfast præsident, der ikke gav køb på sin strategi,« siger Ole Wæver.

Med rapportens anbefaling om at begynde en etapevis tilbagetrækning af de amerikanske soldater fra Irak, bliver den amerikanske indsats formål i det urolige land en ny. Der vil ikke længere være amerikansk fokus på genopbygning af det irakiske samfund ? i stedet vil indsatsen fremover mest handle om, at der ikke udbryder regulær borgerkrig.

»USA?s indsats vil fremover komme til at handle om at forhindre, at de forskellige stridende grupper i Irak vil erobre kontrollen med hvert deres område fra den irakiske regering. Amerikanerne vil fortsat gerne have, at man også fremover kan henvise til en officiel irakisk regering,« siger Ole Wæver.

Professoren vurderer dog, at en tilbagetrækning af amerikanske tropper vil føre til mere vold i Irak.

»Baker-Hamilton rapportens anbefalinger er egentlig blot opskriften på en ærefuld måde for USA at tabe krigen i Irak på og samtidig justere forventningerne til sejr i den amerikanske befolkning. Succeskriteriet er nu blot, at det hele ikke kommer til at eksplodere mellem hænderne på den irakiske regering,« siger han.

Ifølge Ole Wæver er den amerikanske hær meget bedre til regulær frontkrig end at være en fredsbevarende og samfundsopbyggende styrke. Derfor vil den fremtidige amerikanske indsat have fokus på få, men større krigsoperationer.