Bush gav ordre til anholdelse af iranere i Irak
Præsident George W. Bush sagde god for, at en gruppe iranere i Irak kunne blive anholdt. USA har dog ikke tænkt sig at gå ind i selve Iran, siger kilder.

Det var på præsidentens ordre, at amerikanske soldater tidligere på ugen anholdt fem iranere, der befandt sig i Irak. Det fortæller den amerikanske udenrigsminister, Condoleezza Rice, i et interview med avisen New York Times. Ifølge hende er det flere måneder siden, at George W. Bush sagde god for anholdelserne.

»Der er blevet truffet en beslutning om at gå efter disse netværk,« sagde Condoleezza Rice, og fortalte desuden, at Bush handlede »efter en periode, hvor vi så stigende aktivitet,« blandt iranere i Irak, »og stigende dødelighed i hvad de producerede«.

USA anklager iranerne, der havde kontor i det kurdiskdominerede Nordirak, for at være med til at producere nogle af de vejsidebomber, som har dræbt amerikanske soldater.

Anstrengt forhold

Forholdet mellem USA og Iran har været anstrengt i flere år, og amerikanerne er nogle af de største modstandere af Irans atomenergiprogram. USA er bange for, at det kan resultere i, at Iran får udviklet atomvåben.

Militære og politiske kilder afviser dog, at USA skulle være i gang med at forberede et angreb på Iran.

»Vi mener, at vi kan forstyrre disse netværk, som udøver støtte, gennem aktioner i Irak. Der er intet behov for at angribe mål i selve Irak,« sagde Forsvarsminister Robert Gates i fredags til en senatskommitte.

Han mener dog ikke, at det er uden grund, at man hele tiden taler om Iran.

»Jeg tror, at en af grundene til, at man bliver ved med at høre om Iran, er fordi vi bliver ved med at finde deres ting i Irak,« sagde Robert Gates.