Buschauffør efter overfald: "Vi passer jo bare vores arbejde"

Arbejdsliv
En buschauffør er natten til mandag blevet overfaldt på en bus i København, mens han var på arbejde. En 38-årig mand blev efterfølgende anholdt. (Foto: Foto: Malte Kristiansen/Ritzau Scanpix/arkiv)
Trods jævnlige voldelige overfald, ønsker chaufførerne ikke at blive skærmet helt af, siger Hans Erik Rasmussen, som er tillidsmand for buschauffører i København.

- Det er fuldstændig uacceptabelt, at man bliver udsat for vold og trusler, vi passer jo bare vores arbejde.

Sådan lyder reaktionen fra Hans Erik Rasmussen, som er tillidsmand for en række buschauffører i København.

Den kontante besked kommer efter, at en chauffør på linje 5C, som kører mellem Københavns Lufthavn og Husum Torv i København, natten til mandag blev overfaldet med knytnæveslag, efter han bad to højrøstede passagerer om at dæmpe sig. En 38-årig mand blev efterfølgende anholdt af politiet. 

Hans Erik Rasmussen fortæller, at det heldigvis er sjældent, at der sker voldelige overfald på buschauffører i København, men det skyldes også, at chaufførerne bliver trænet i at nedtrappe en konfliktsituation. Selvom man, ifølge Hans Erik Rasmussen, ikke kan helgardere sig.

- Det påvirker os selvfølgelig, når sådan et overfald sker. Buschaufførernes sikkerhed er det vigtigste for os, som er tillidsmænd. Efter sådan en dag, bliver sikkerheden lige vendt en ekstra gang i busskuret, fortæller Hans Erik Rasmussen.

Chaufførerne modtager undervisning i at tale konfliktsøgende personer ned igen og bliver instrueret i ikke at opkræve penge, hvis en person opfører sig truende. 

- Hvis billetkontrollører så kommer ind i bussen, oplyser man dem om situationen, og så er vi tre til at håndtere en eventuel konflikt, fortæller han.

Chauffører vil ikke skærmes inde

Buschaufførerne har i dag en halv plastskærm mellem dem og passagerne, når de sidder ved rettet. Den skærm kan afværge nogle situationer, men ikke alt. For nogle år siden blev det diskuteret, hvorvidt chaufførerne skulle skærmes helt af. 

Men det var de ikke interesserede i, og takkede nej, oplyser Hans Erik Rasmussen. Han fortæller nemlig, at det for mange chauffører er vigtigt at have god kontakt til passagererne. 

- Langt de fleste passagerer er jo søde. Og rent psykologisk, kan det godt opleves isolerende at blive skærmet helt af fra passagererne. Så længe, at der ikke sker flere overfald, end der gør. Så har chaufførerne bestemt sig for, at de ikke vil skærmes helt af, fortæller Hans Erik Rasmussen. 

Nyheder

Dronningen dybt

forfærdet